Direktni letovi do Amerike

T. SPALEVIĆ

utorak, 25. 01. 2011. u 20:40

Директни летови до Америке
Ovog leta konačno će biti uspostavljen avio-saobraćaj preko okeana. “Rajan” će dva puta nedeljno leteti za Čikago i Toronto

DIREKTORAT civilnog vazduhoplovstva Srbije izdao je dozvolu američkoj avio-kompaniji “Rajan internešnal ervejz”, koja će od 3. juna do 29. oktobra saobraćati na liniji Beograd - Čikago i Beograd - Toronto, saznaju “Novosti”. Tako će, konačno, posle 19 godina pauze ponovo biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Severne Amerike.

U Direktoratu kažu da je ova američka kompanija aplicirala za čarter-letove, a saobraćaće širokotrupnim avionom “boing 767”. Letilica “Rajana” praktično će dva puta nedeljno poletati iz naše vazdušne luke. Prema zahtevu Amerikanaca, redosled planiranih letova je Čikago - Beograd, Beograd - Toronto, Toronto - Beograd i Beograd - Čikago. Tehničko sletanje predviđeno je u Šenonu. Ova avio-kompanija iz Ilinoisa, osnovana je 1976. godine i u svojoj floti danas ima 10 aviona, uglavnom “boinga”.

Avio-saobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. U dva navrata “Jat” je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine) ali bez uspeha, jer su američke vazduhoplovne vlasti Srbiju svrstale u kategoriju dva, a da bi naša avio-kompanija letela ka Americi neophodna je prva kategorija.

- Srbija je odavno ispunila sve uslove za prvu kategoriju, a krajem prošle godine donet je i novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, tako da očekujemo da će u 2011. naša zemlja konačno imati kategoriju jedan američkih vazduhoplovnih vlasti - ističu u Direktoratu. - Kada dobijemo prvu kategoriju i kompanije iz Srbije moći će da lete ka SAD i Kanadi. Neophodno je samo da njihova kontrola dođe i ustanovi da su svi uslovi ispunjeni.

Prema procenama, prevoznik, koji će saobraćati između između Srbije sa jedne, i SAD i Kanade sa druge strane, godišnje bi mogao da preveze minimum 100.000 putnika.“KROACIJA” LETI IZ BEOGRADA

SRPSKE vazduhoplovne vlasti izdale su hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji dozvolu za letove na liniji Beograd - Dubrovnik. Tokom letnje sezone “Kroacija erlajns” saobraćaće iz naše vazdušne luke dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom. Takođe, dozvolu za letnju sezonu dobila je i italijanska avio-kompanija “Igls erlajns”, koja će dva puta nedeljno leteti na liniji Beograd – Forli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Seljak iz Nju Jorka-koze i ovce

26.01.2011. 00:37

Sta nas vamo u NJU Dzerziju i Nju Jorku ima 350.000necete da vozite?Koce?Kroacija?Sramota!nepostujete nas seljake i farmere!

Mladen Radovanovic

26.01.2011. 13:36

Nije uspostavljen, vec posle duge preduge pauze obnovljen most Srbija Amerika. Samo sto je neko u medjuvremenu unistio JAT i sad neko drugi kupi kajmak od nasih seljaka u Americi

murija

26.01.2011. 15:16

pametni ce da zarade, i treba takotupi glupi ce da sswede i zale uvek ,kako im neko drugi kriv za svehahahaahapa ryan air dobkio dozvolu

Dragan Bosnjakovic

26.01.2011. 17:00

...A mi,do sada,celo vreme"nasedali"da nam Amerikanci ne daju dozvolu za letove!Kad ono mi smo "odlucujuci faktor"!

Seljak iz Toronta

26.01.2011. 19:09

Nema veze ko ce nas seljake da vozi do Beograda, steta je da nije JAT.Ima nas oko pola miliona zemljoradnika iz Srbije u siroj okolini Toronta (Hamilton).Lepo je znati da ima idiota koji nas zovu seljacima!Tek da se zna.

Petar

27.01.2011. 08:11

@Seljak iz Toronta - Nisam primetio da je Mladen namerno (jeste "trapavo") upotrebio izraz "seljaci" u obracanju. S druge strane naglasio je da je "neko" unistio JAT - uostalom kao i celu Srbiju. E, to su uradili "seljaci", ne oni - rasli ili poticu sa sela - nego u najvulgarnijem smislu: necivilizovan, bezobrazan, krade, laze, bez morala. E, to su ti koji su unistlili sve po Srbiji, a naterali vas da budete tamo gde bar postoji red i mozete da zivite k'o ljudi a ja vas pozdravljam. Tito je verovatno kriv -opet.

ZveZdan

03.02.2011. 20:09

Nikad cuo nisam za ove kompanije,gde se uzimaju karte na trafici hahahahah