Zbog njegove smrti ozloglašeni ustaški zločinac Andrija Artuković izručen je Jugoslaviji: U Sremskoj Mitrovici otkrivena spomen-ploča Jevremu Vidiću

S. KOSTIĆ

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 23:09

Због његове смрти озлоглашени усташки злочинац Андрија Артуковић изручен је Југославији: У Сремској Митровици откривена спомен-плоча Јеврему Видићу

Spomen-ploču dr Vidiću otkrio sin Miodrag Foto S. Kostić

Ugledni advokat ubijen posle hapšenja 6. maja 1941. u logoru
NA sremskomitrovačkom Trgu Svetog Stefana 19, u Sremskoj Mitrovici, na nekadašnjoj porodičnoj kući dr Jevrema Vidića, koji je ubijen posle hapšenja 6. maja 1941. od strane ustaških vlasti NDH, postavljena je spomen-ploča, koju je otkrio njegov sin Miodrag Vidić. Ovaj znameniti Mitrovčanin stradao je u logoru Jadovno, sa ostalih oko 40.000 uglavnom Srba, koji su ubijani guranjem u duboke jame koje su se nalazile blizu logora.

Jevrem Ješa Vidić bio je cenjeni advokat, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, kraljev namesnik za Mitrovicu, veoma ugledna ličnost u ovom gradu na Savi. Njegovu smrt potpisao je zločinac Andrija Artuković, što je imalo važnu ulogu u njegovom hapšenju i suđenju.

- Dr Jevrem Vidić je jedna od prvih žrtava terora kakav nije zapamćen u novijoj istoriji ovog grada. Grad Sremska Mitrovica na ovaj način želeo je da sačuva sećanje na nevine žrtve ustaškog terora i nešto o čemu se dugo godina nije govorilo, da su stradali ne samo komunisti već i ugledni, obrazovani ljudi koji su mogli da vode ovaj grad i koji su predstaljali njegovu elitu. Porodična kuća Jevrema Vidića prodata je polovinom prošlog veka, ali mu Mitrovica na ovaj način odaje počast - rekao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, i dodao da je na inicijativu prim. dr Dimitrija Stojšića, Gradska uprava prihvatila i finansirala postavljanje ploče.

Inicijatori podizanja ovog znamenja u centru grada, pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jeste i Ustanova za negovanje kulture "Srem".


SLUČAJ "ARTUKOVIć"

PRIM. dr Dimitrije Stojšić kaže da je došao na ovu inicijativu kada je uvideo da u ovom gradu nije imenom i prezimenom istaknuta nijedna žrtva ustaškog genocida.

- Ime dr Jevrema Vidića izdvojeno je kao simbol svih tih žrtava, u njegovom imenu su i moji i stradalnici iz drugih porodica, zbog njegove smrti Artuković je izručen Jugoslaviji i održano mu je suđenje - naglasio je dr Stojšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gazija

07.07.2020. 08:39

@Mile - Ne nego da bi mu bilo sudjeno jer ratni zločini ne zastarevuju. Za koga je ko bio heroj, nije tema ovog teksta vec upravo to da se zrtve ne zaborave a da se mi uzmemo u pamet da se zlodela ne ponove. Treba da prestanemo da nove generacije cinizmom i retorickim pitanjima zbunjujemo da in ne ostavimo u uverenju da treba da relativizuju sve sta se u exJugoslaviji činilo da se razjasni sta se stvarno dogodilo. Istorijskokolektivno secanje na to je bilo jasno i principijelno a ne konfuzno kao sada.

Vladimir

07.07.2020. 07:26

Historija se ponavlja. Jednoga dana će opet južna Amerika biti puna izbeglih ustaša. I '41. su govorili "Nikad više Jugoslavija", pa znamo kako su završili.