Voćari o crvenom zlatu: Dobra CENA malina, ali rod SLAB

V.Mitrić

utorak, 30. 06. 2020. u 07:52

Воћари о црвеном злату: Добра ЦЕНА малина, али род СЛАБ

Foto: V.Mitrić

Za kilogram malina u lozničkom kraju hladnjačari daju do 215 dinara. Zbog vremenskih neprilika, prinos manji za trećinu
Otkup i berba malina su u Jadru u punom zamahu. Za kilogram tog jagodičastog voća "hladnjačari" plaćaju od 210 do 215 dinara.

Cena nije, kao prethodnih nekoliko godina, razvrstana po klasama, već se plaća jedna cena, i malinari su uglavnom zadovoljni.


- Ovo je korektna i realna cena za nas proizvođače, a gde bi nam bio kraj da su nam ovako plaćali i prethodnih nekoliko godina, kada je berićet bio znatno bolji - kaže Milutin Đurđević, proizvođač iz Lešnice kod Loznice.


- Rod je podbacio za najmanje trideset odsto. Na to su uticali hladnoće u aprilu i dugotrajne kiše u poslednje vreme. Kod nas, srećom, nisu poplave odnele danak ovom voću.


Prihod od maline je značajan za mnoga domaćinstva u selu, ali i ona u gradu, koja u okolnim selima lozničkog kraja imaju zasade malina. Proizvođači se raduju svakom lepom danu, novim količinama malina i berbi. Kvalitet roda je, takođe, lošiji nego lane, najmanje za trećinu.


- Ipak, ova cena uliva nadu proizvođačima, pa mnogi koji su se lane dvoumili da li da unište malinjake, sada to sigurno neće učiniti - kaže inženjer Milisav Mišo Jović, stručnjak za voćarstvo. - Voće zahteva veliki rad, trud, ulaganje, pa je i red da se ponudi bolja cena, mada smatram da otkupljivači imaju još prostora da je povećaju. I da plate dva evra, opet će, kada izvezu robu, uz sve troškove, na kilogramu da zarade najmanje i čisto evro.


To nije malo, a tek trgovci u zapadnim zemljama imaju odlične marže na naše voće, koje je traženo i kvalitetno, čak i kada ovako, kao što je u ovoj godini, za naše prilike podbaci.


ZASADE IMAJU I SVEŠTENICI

Osim zemljoradnika, maline uzgajaju ljudi najrazličitiji zanimanja, od penzionera do činovnika, majstora, inženjera, sveštenici, policajci... U lozničkoj policiji skoro da nema službenika koji ima zemlju na selu, a da nije zasejao malinu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

име познато редакцији

30.06.2020. 08:24

Малина је у Србији испричана прича. Ово су само последњи трзаји.