Tretman čim prođe kiša: I ove godine zaprašivanje komaraca u Kraljevu

NovostiOnline/G.Ć.

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 23:07

Третман чим прође киша: И ове године запрашивање комараца у Краљеву

Foto G. Š.

Kao i prethodnih, i ove godine sve do oktobra na teritoriji Kraljeva biće sprovedeno kontinuirano zaprašivanje komaraca

KRALjEVO – Kao i prethodnih, i ove godine sve do oktobra na teritoriji Kraljeva biće sprovedeno kontinuirano zaprašivanje komaraca, a ovaj posao, vredan 2,28 miliona dinara, u postupku Javne nabavke dobio je ovdašnji Veterinarsko specijalistički institut (VSI).

Kako saznajemo u ovoj ustanovi, tretman suzbijanja komaraca na širem gradskom području započeće čim se vremenske prilike stabilizuju, odnosno kada nekoliko dana prođe bez kiše.

- Padavine redukuju efekat tretmana jer kišne kapi prikuju rastvor insekticida za zemlju tako da ne može da obavi svoju funkciju. Uz to, neophodno je i da ne bude vetra da bismo ovaj zadatak obavili kvalitetno – kaže Mišo Kolarević, direktor VSI Kraljevo.

Osim ovog, VSI će biti angažovan i na larvicidnom tretmanu komaraca na teritoriji cele Srbije takođe po javnoj nabavci koju je sprovelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- To će sprovoditi konzorcijum firmi, a VSI je dobio posao nadzora nad ovim aktivnostima – dodaje Kolarević. - Radiće se tretman površina prirodnih staništa larvi komaraca posebnim preparatima kako bi se u startu redukovala njihova populacija.