U Novoj Varoši ugušeno izdavaštvo: Gube se svedočanstva, rukopisi u fiokama

Dragoljub Gagričić

nedelja, 24. 05. 2020. u 07:13

У Новој Вароши угушено издаваштво: Губе се сведочанства, рукописи у фиокама

Blede sećanja - mobilizacija i obuka u četničkoj četi, sredinom rata - Foto biblioteka

Nema hronika FK Zlatar, četničkog pokreta...

FUDBALSKI klub Zlatar iz Nove Varoši, član Zapadnomoravske zone, iduće godine puni vek postojanja, ali ni grad, ni Sportski savez, ni klub ništa nisu učinili da se obeleži jubilej najstarijeg sportskog kolektiva u Starom Vlahu. Jedino je pre dve godine na ulaznoj kapiji stadiona Branoševa ispod imena kluba upisana godina 1921.

Prethodnih godina, pa i decenija, bilo je niz pokušaja za pripremu monografije, kako bi se od zaborava sačuvale decenije aktivnosti, prva lopta i "ćeranje" na Kasarni, pa značajna imena koja su nosila i dres državne reprezentacije. Ali, umesto da se sećanja pretoče u zapise, prikupe dokumenta, dragoceno vreme gubilo se u jalovim raspravama oko formiranja redakcionog odbora, angažovanja znalaca ovog posla sa strane ili autora iz ove sredine.

- Nešto građe ima u kasi kluba, deo je poklonila porodica lane preminulog fudbalera, a jedan prijepoljski novinar nam je ustupio više fotografija. Odavno je trebalo formirati komisiju za pripremu monografije, odrediti autora, obezbeđivati sredstva... Iako sa zakašnjenjem, nešto moramo preduzeti - kaže Đorđe Obućina, nekadašnji napadač Zlatara i već godinu dana predsednik u ostavci.

POSLEDNjIH 30 godina u najavljeno je više izdanja - monografija ili hronika, drugih publikacija koje bi osvetljavale prošlost i ostavljale trag o zbivanjima u Starom Vlahu. Učinak je mršav, neki rukopisi čame u fioci ili fasciklama, najčešće bez recenzija i uredničke ruke, drugi su u maglama inicijativa, a niz autora je u grob odnelo zamisli ili se traga za započetim radovima... A vreme, kao žrvalj melje, netragom nestaju svedočanstva, na događaje i život pada veo zaborava.

Kad je svetlost dana ugledala knjiga "Novovaroški kraj kroz istoriju, prvi tom, od neolita do 1941" (grupa autora, Nova Varoš, 1991), ambiciozno je najavljivan nastavak. Da li su slavodobitnici sagoreli u želji da period NOB-a proglase nejsvetlijim u istoriji ili su se umorili u preganjanju oko zasluga, manje je važno, ali još nema naučne sinteze događaja. Istina, u više sporadičnih pokušaja objavljena su sećanja i zapisi, za koje su neki od istraživača poslednjih godina rekli da im "nedostaje naučni aparat" ili su sa nizom nedorečenosti u velikoj obavezi i ozbiljnom zadatku...

Zvučnim naslovima najavljivano je štampanje knjige o četničkom pokretu u građanskom (bratoubilačkom) ratu. Jedan od autora prikupljao je sećanja potomaka i svedoka tragičnih posledica, ali i fotografije, za kojima rodbina žali kao za nestalim dragim uspomenama: "Da su, bar, negde slike objavljene...!"

Stogodišnjak FK Zlatar, prva posleratna fotografija 14. jula 1946. - Foto biblioteka


OVDAŠNjE poznate razmetljivosti i lakomislenosti bilo je i u najavi sabiranja građe među korice zbornika radova o planini Zlatar - studija o lekovitom bilju, vazdušnoj banji, klimatskim uslovima, šumskom blagu... Pominjale su se i hronike niza sela i ustanova, pa poratnog razvoja...

Ekonomsko siromašenje i nazadovanje kraja, kao i kadrovska oskudica, guraju u još veći zapećak takozvanu društvenu brigu o izdavaštvu. Nova Varoš je prošle godine bila jedina u Zlatiborskom okrugu bez izdanja na beogradskom Sajmu knjiga?!

UKINUTA GIMNAZIJA

Odavno se u gradu pod Zlatarom potezala inicijativa o pripremi monografije o neopravdano zapostavljenoj novovaroškoj gimnaziji, ustanovi izuzetnog značaja za prosvetno-kulturno uzdizanje siromašnog kraja i višedecenijsko školovanje kadrova. Naruku je išlo, kako je isticano, što već postoji rukopis jednog entuzijaste o radu pre Drugog svetskog rata - o otvaranju, strepnjama i naporima da se održi. Nažalost, grad je nedavno izgubio Gimnaziju...