Dobili su skoro 14 miliona evra pomoći države, a podelili 350 otkaza: Skandalozno poslovanje fabrike kablova u Smederevu!

Jelena Ilić

30. 04. 2020. u 07:13

O otkazima su, kako tvrde radnici, obavešteni telefonom, pa i SMS porukama

Добили су скоро 14 милиона евра помоћи државе, а поделили 350 отказа: Скандалозно пословање фабрике каблова у Смедереву!

U PKC kažu da jedva funkcionišu zbog smanjenog obima posla Foto N. Ž.

FABRIKA kablova za automobilsku industriju PKC u Smederevu otpustila je 200 radnika koji su imali ugovore na neodređeno vreme, sa obrazloženjem da su proglašeni tehnološkim viškom. Ovo je drugi krug otpuštanja u ovoj kompaniji tokom vanrednog stanja. Samo prošlog meseca, u ovom preduzeću bez posla je ostalo 150 zaposlenih na određeno vreme.

PKC je prekinuo saradnju sa dve stotine zaposlenih koji su ugovore zaključili sa beogradskom agencijom za ljudske resurse "Trenkvalder". O otkazima su, kako tvrde radnici, obavešteni telefonom, pa i SMS porukama.

- Pozvali su me telefonom da dođem u firmu da potpišem otkaz - svedoči radnica Katarina T. koja je prošlog septembra počela da radi na određeno vreme, a ugovor za stalno dobila je početkom marta ove godine. Trudila sam se i radila preko norme, čak i za vreme vanrednog stanja, ali - uzalud.

Radnici koji su ostali bez posla smatraju da su ugrožena njihova osnovna prava.

JALOVE NAJAVE KOLIKO trenutno PKC zapošljava ljudi, teško je reći. Prema različitim izvorima, iz fabrike i Ministarstva privrede, reč je o brojci od 1.500 do 2.000 zaposlenih. Kada su pre nekoliko meseci počeli radovi na izgradnji nove proizvodne hale, najavljeno je da će proširenjem kapaciteta biti posla za još 1.200 radnika.

- Ovo je bezobrazluk! Ostaviti ljude na ulici u ovo vreme. Ugroženi smo životno, ne samo kao radnici. Među nama je veći broj samohranih majki. Žalićemo se inspekciji rada, Vladi Srbije, a ako bude trebalo organizovaćemo i proteste - ne krije otpušteni radnik Saša Đorđević.

U PKC nije bilo moguće dobiti sagovornika na ovu temu. Na telefone se niko nije javljao, a čistka radne snage sprovedena je i bez slova zvaničnog saopštenja, koje je uobičajeno u ovakvim slučajevima.

U agenciji "Trenkvalder", sa kojom radnici imaju ugovore, navode da su otkazi podeljeni na zahtev PKC zbog znatno smanjenog obima posla.

- Reč je o grupi od 200 zaposlenih za čijim radom je prestala potreba, jer je poslovanje PKC ugroženo, i u ovim uslovima praktično jedva funkcionišu. Veliki broj komponenti za proizvodnju dolazi iz evropskih fabrika, koje su zbog virusa korona privremeno zatvorene - kaže, za "Novosti", Zoran Bukilić iz agencije "Trenkvalder".

On navodi i da su otpušteni radnici uglavnom bili na plaćenim odsustvima od uvođenja vanrednog stanja.

- Oni imaju pravo na naknadu sa biroa. Uslov je da imaju najmanje godinu dana neprekidnog staža - kaže Bukilić, navodeći da ova agencija više nema nijednog zaposlenog u PKC.

Dok je 350 radnika suočeno sa gubitkom posla, podsećamo da je, nekada finska, danas indijska fabrika kablova, od dolaska u Smederevo dobila ukupno skoro 14 miliona evra pomoći države.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

realist.

01.05.2020. 04:32

Sve blokiraj dok se nezna tacno o cemu se radi, jer lopovi ne prestaju da pljackaju narod.

Рашо

01.05.2020. 10:57

Ко је од државних службеника контролисао стање па одобрио исплату? Или се то ради на "мајке ми"!