Jagodicni su jedini u Srbiji ponovo otvorili Zelenu pijacu: Pune tezge svima gode
10. 04. 2020. u 09:41
Ponovo otvorena zelena pijaca u Jagodini, jedina koja radi u čitavoj Srbiji
Foto Z. Gligorijević
- Prostor je otvoren, ima mesta za propisani razmak, a u marketima su ljudi znatno zbijeniji - kaže Snežana Nestorović iz Jagodine i dodaje da su isprva ljudi stvarali zalihe, te kupovali po dva džaka krompira i 10 kilograma luka, na primer.
I, dok Sunčica Milosavljević iz Ribara kaže da je pijaca jedini spas za takozvane sitne proizvođače poput nje, jer uprkos smanjenom broju kupaca ipak nešto prodaju, samohrana majka jednog studenta Snežana Janković živi od ove vrste trgovine i tvrdi da cene ne samo što nisu povećane, već i padaju. Izuzetak je, veli, uvozna roba, koja je i inače s proleća koštala nešto više...
Za razliku od Milice Petrović iz Šantarovca, koja smatra da je prodaja povećana zbog navike Jagodinaca da pazare sa tezge, Novica Milošević iz Kočinog Sela kaže da je kupovna moć mušterija slaba - naročito pred kraj meseca, jer se tada plaćaju računi.
- Sada sam zadovoljan i ako dnevno zaradim "hiljadarku", a ranije je to dostizalo i po 15 puta više - veli ovaj domaćin, dok Nevenku Marković iz Jagodine, više od skraćenog radnog vremena Zelene pijace, muči strepnja da li će uspeti da prodaju sve što su proizveli...
.jpg)
JAJA
- BITNO je da preživimo. Plašeći se nestašice ili ponovnog zatvaranja pijace, ljudi već kupuju jaja za Uskrs, a ja poručujem da se cena od osam do 13 dinara po komadu neće menjati, jer ne želimo da zloupotrebljavamo vanredno stanje - ističe Jasminka Krstić (na slici) iz Jagodine.
.jpg)
KUPCI
- SVEŽE voće i povrće su dragoceni u borbi protiv virusa, godinama kupujem od istih proizvođača, pa mi ne smetaju ni nešto više cene. Držimo distancu i svi smo zadovoljni - kaže Svetlana Mišković (na slici) iz Jagodine.
Makija
10.04.2020. 09:58
Novi Sad može na keju da otvori pijacu da seljak proda a ljudi da kupe sveže i domaće povrće bezbedno
Šapcani nisu ni zatvarali
Sabac i Gradište ,rade pijace.
Komentari (3)