U Srbiji je do 15 časova 6. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.200 potvrđenih slučajeva COVID 19. Preminulo je ukupno 58 obolelih.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.192 osobe od kojih je 292 pozitivno. Hospitalizovano je 1.197 pacijenata.

U POMORAVSKOM OKRUGU ZARAŽENO 153, OSOBE U ĆUPRIJI 86

U Ćupriji, jednom od žarišta korona virusa u Srbiji, zaraženo je 86 lica, najviše u Pomoravskom okruga, ali je i najviše testirano, 241 osoba, izjavio je danas predsednik opštine i komanadnt Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić.

Ćuprija je na četvrtom mestu po broju zaraženih u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Niša. Ima 30.679 stanovnika po poslednjem popisu.

U Pomoravskom okrugu testirano je 411 osoba, a kod 153 je potvrđen virus, napisao je Erić, na sajtu Opštine Ćuprija.

U Ćupriji je zaraženo 86 osoba, u Paraćinu 31, Jagodini 24, Svilajncu sedam, Despotovcu tri i Rekovcu dve, napisao je Erić i dodao da je u Ćupriji testirano 241, u Paraćinu 74 osobe, u Jagodini 67, Svilajncu 15, Despotovcu 12 i Rekovcu osam.

On je najavio da će idućih dana biti mnogo više testiranih, "jer je Zavod za javno zdravlje u Ćupriji obučio medicinske sestre za testiranje, po domovima zdravlja u opštinama ovog okruga". (Tanjug)


40 MEDICINARA U SAMOIZOLACIJI

POŽAREVAC – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u samoizolaciji se trenutno nalazi 40 zdravstvenih radnika. Jedan deo je već tesiran i čekaju se rezultati, a ostali će biti testirani kad istekne 14 dana od njihovog kontakta sa zaraženim pacijentom.

Kako je za Novosti izjavila Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, na području Braničevskog okruga virusom Kovid 19 zaraženo osmoro ljudi. Od toga, najviše ih je u Požarevcu, ukupno šest, od kojih je jedna osoba na beogradskom Sajmu, tri su u bolnici, a dve osobe u kućnoj izolaciji.

Jedan pacijent je sa područja Velikog Gradišta i na lečenju je u Beogradu, a dvoje je u Žabarima i u kućnoj su izolaciji, uz redovno praćenje njihovog stanja. Na području Braničevskog okruga pod nadzorom se trenutno nalazi 1.606 osoba.

JOŠ JEDAN SMRTNI SLUČAJ OD KORONE U PIROTU


ZAVOD za javno zdravlje u Pirotu, saopštio je da je zaključno sa današnjim danom, na području okruga potvrđen 21 slučaj korona virusa. U Pirotu virus je potvrđen kod 19 osoba, a iz Babušnice kod 2 osobe.

Dogodio se i drugi smrtni slučaj i to kod muškarca starog 54 godine, dijabetičara. Na infektologiji Opšte bolnice trenutno je 5 osoba i sve su u stabilnom stanju.

Od početka epidemije ovde su obolele 132 osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je 610 kontakata i to uglavnom porodičnih slučajeva,kontaktti na radnom mestu, ali i u redovima policije i zatvorskih čuvara. V.Ć.POŽAREVAC: HUMANI RADNICI „PARKING SERVISA“ DALI KRV


POŽAREVAC - Na redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Domu Crvenog krsta u Požarevcu, učestvovali su zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Parking servis“, na čelu sa direktorkom Marijom Papović. Pozivu za učešće u akciji odazvalo se 35 potencijalnih davalaca, od kojih je prikupljeno 35 jedinice krvi. Ona će biti iskorišćena za lečenje pacijenata u požarevačkoj Opštoj bolnici i u Kliničkom centru u Beogradu.


(D.N.)


KRIZNI ŠTAB OPŠTINE BLACE: OBOLELE RADNICA DOMA ZA OMETENE U RAZVOJU


BLACE -Krizni štab opštine Blace zatražio je pomoć od Ministarstva za rad i socijalnu politiku jer je u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju jedna od radnica, defektolog obolela od korone virusa.

Iako je radnica koja je putovala iz kruševca na posao u kućnoj izolaciji, prema rečima Milana Ćurčića predsednika opštine Blace ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi javljaju se zaposleni sa blažim simptomima koji su prisutni i kod nekih od korisnika.

-U očekivanju da se testiraju, zaposleni su u kućnoj izolaciji što se odnosi i na nekoliko korisnika u Domu-ističe za “Novosti” predsendik Ćurčić dodajući da u ovoj ustanovi nedaleko od blaca ima 37 zaposlenih i 80 korisnika.

Inače, pored radncie ovog doma, a koja je žiteljka opštine Kruševac, u Blacu je registrovan i prvi slučaj zaraze korona virusom kod šesdeset petogodišnje žene koja se nalazi na infektivnom odeljenju prokupačke bolnice.Inače, lokalna samouprava je prema rečima predsednika Ćurčića nabavila ovdašnjem Domu zdravlja svu neophodnu opremu dok su u Domu za osobe ometene u razvoju posedovali zaštitnu opremu.

(D.Z.)


U NEGOTINU TESTIRANjE ZDRAVSTVENIH RADNIKA NA VIRUS KORONA

NEGOTIN – U Negotinu, u kojem su do sada potvrđena dva slučaja kovida-19, kod R.Đ (71) iz Smedovca i negotinskog specijaliste interne medicine Z.B (57), u ponedeljak je testirano 20 osoba, od kojih 17 zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa obolelima i oni koji su u samoizolaciji zbog putovanja u inostranstvo. Testirana su i dva pacijenta koji leže na odeljenju pneumoftiziologije kao i jedan policijski službenik koji je pre vanrednog stanja boravio u inostranstvu.

Sve podloge se šalju u Zaječar, nadležđnom Zavodu za javno zdravlje „Timok“, pa onda u Beograd Institutu „Torlak“. Očekuje se da već kroz koji dan rezultati budu poznati.

(S.M.J.)


U SRPSKIM SREDINAMA NA KIM ZABELEŽENO ŠEST NOVIH SLUČAJEVA

Kosovska Mitrovica(ponedeljak,6.april)-U srpskim sredinama na Kosovu i Meothiji u ponedeljak je zabeleženo još šest novih slučajeva zaraze korone virusom pa je ukupan broj prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u kosovskoj Mitrovici Aleksandra Antonijevića njih 33.Naime, kako je u izjavi novostima kazao Antonijević,dva nova, prva slučaja zaraze u toj opštini zabeležena su u Zubinom Potoku , dva u Leposaviću dok su po jedan oboleli registorivani u severnoj Mitrovici i Dobrotinu kod Gračanice.

-U severnoj Mitrovici ukupan broj oboleih je 18, u Zvečanu devet, u Leposaviću troje, dvoje u Zubinom Potoku dok je jedna žena obolela iz Dobrotina kod Gračanice-ističe za naš list epidemiolog Antonijević i ddaje da je od ukupno 33 osobe obolele od početka pandemije korona virusa, jedna osoba , četvrdeset sedmogodišnji muškarac iz opštine Leposavić preminuo.

(D.Z.)


U SEVERNOBAČKOM OKRUGU ZARAŽENA VOJSKA I POLICIJA

Na teritoriji Severnobačkog okruga registrovano je ukupno 31 potvrđeni slučaj zaraženih kovid-19 virusom, od kojih je 27 osoba iz Subotice, tri osobe iz Bačke Topole i jedna iz Malog Iđoša.

- Među obolelima su i pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, a nema obolelih zdravstvenih radnika – kaže gradonačelnik Bogdan Laban.

Broj obolelih je duplo veći nego pre nedelju dana. Među njima su vojnici i starešine garnizona „Bačka“ iz Bačke Topole, koji su zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, boravili na graničnom prelazu Horgoš i koordinisali priliv velikog broja naših državljana iz inostranstva.

Jedno vojno lice iz Bačke Topole i jedan pripadnik MUP-a upućeni su u Klinički centar Vojvodine, dok su ostali smešteni u Opštoj bolnici i u hotelu „Prezident“ na Paliću.

(J.L.)

PRVI SLUČAJ KORONE U LAJKOVCU

Stariji muškarac iz sela Pridvorica prvi je slučaj virusa korona na području opštine Lajkovac. U pitanju je, saznajemo, dugogodišnji hronični bolesnik.


Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac apelovao je na građane da ostanu u svojim kućama i da se pridržavaju mera Vlade Srbije. B. P.


RASINSKI OKRUG: POTVRĐENA KORONA U 79 SLUČAJEVA

KRUŠEVAC-KORONA – Virus potvrđen je u 79 slučajeva u Rasinskom okrugu, najnoviji su podaci do kojih su došle “Novosti”. Najviše je sa dijagnozom KOVID-19 registrovano u Kruševcu-58 i u Varvarinu-11,dok je po tri slučaja za sada zabeleženo u opštinama Trstenik,Aleksandrovac i Ćićevac. U opštini Brus potvrđen je jedan slučaj.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu hospitalizovana je 51 osoba, a očekuju se rezultati još 25 briseva prosleđenih Veterinarsko-specijalističkom institutu u Kraljevu. Osim u kruševačkoj bolnici, pacijenti sa teritorije okruga leče se u KC Niš.

Zvanična statistika govori da je u režimu samoizolacije u Kruševcu, 1.172 lica,u Aleksandrovcu 216,Trsteniku 265, Ćićevcu 73,Varvarinu 194 lica i Brusu 88 lica. Na teritoriji okruga redovno se obavlja dezinfekcija, a u samom Kruševcu se više puta dnevno dezinfikuje Infektivno odeljenje,kao i Urgentni centar i Hitna pomoć. (S.B.)NEPOVOLjNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PČINjSKOM OKRUGU

Vranje - Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, do sada je uzorkovano 148 briseva, što ne znači da je toliko ljudi testirano, s obzirom da je kod nekoliko osoba bris rađen više puta. Prema rečima epidemiologa dr Slađana Stankovića virus Kovid 19 je potvrđen kod 47 osoba.

Epidemiološka situacija u okrugu je nepovoljna, epidemiološka prognoza neizvesna, ali pod kontrolom zdravstvene službe.
Foto: J. S.

- U Vranju je registrovano 25 obolelih, ali je najgora epidemiološka situacija u Surdulici gde je registrovano 18 obolelih, troje je zaraženih u Vladičinom Hanu i jedna osoba u Bujanovcu – kaže Stanković.

Prema njegovim rečima registrovani su smrtni slučajevi u Vranju, Surdulici i Bujanovcu. Što se tiče zaraženih zdravstvenih radnika , do sada su registrovani slučajevi u Vranju, Surdulici i Vladičinom Hanu.

(J.S.)KORONA STIGLA U PRIJEPOLjSKU BOLNICU - PRIVREMENO ZATVORENO HIRUŠKO ODELjENjE

Prijepolje - Nakon što je ustanovljeno da je jedan medicinski tehničar pozitivan na virus COVID 19, hirurško Odeljenje prijepoljske Opšte bolnice privremeno je jutros zatvoreno, a lekarima i medicinskom osoblju određena je kućna izolacija.

Zavod za javno zdravlje Užice tokom ponedeljka će izvršiti kompletnu dezinfekciju hirurgije koja će nakon toga ponovo nastaviti sa radom. Direktor Bolnice doktor Zoran Drobnjak kaže, da će pacijentikoji se nalaze na odeljenju čim se steknu uslovi biti pušteni na kućno lečenje i testirani na koronu. On navodi da je slučajnim testiranjem utvrđeno da je medicinski radnik, koji je bio u pratnji supružnika do Užica, zaražen.

- Na naše insistiranje testiran je medicinski tehničar, koji je bio u pratnji supružnika do Užica. Čim je stigao nalaz i potvrda da je pozitivan na koronu, po preporukama epidemiologa iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženim upućeni su u samoizolaciju u kojoj će provesti 14 dana – kaže doktor Drobnjak.

(A.R.)


U KRALjEVU NEMA NOVIH SLUČAJEVA INFEKCIJE KORONA VIRUSOM

KRALjEVO – Među 16 novotestiranih uzoraka u minulih 24 sata, u Kraljevu nije bilo pozitivnih rezultata na kovid-19, pa je grad na Ibru do ponedeljka u podne ostao na pet ranije potvrđenih slučajeva infekcije ovim opakim virusom.

- To je odlična vest, kao i ona da su Kraljevčani među najdisciplinovanijim građanima Srbije kada su u pitanju naredbe o zabrani kretanja i samoizolaciji. Od subote u 13 sati, pa do ponedeljka ujutro, samo tri osobe su na teritoriji Kraljeva prekršile policijski čas. Sve, dakle, zavisi od nas. Mi smo krojači svoje i sudbine svih ljudi u u našem bliskom okruženju – kaže gradonačelnik dr Predrag Terzić.

(G.Ć)U GORNjEM MILANOVCU NEMA NOVIH ZARAŽENIH

OD prekjuče, u Rudničko-takovskom kraju nema novih zaraženih korona virusom, a Štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac se nada da će većina od šestoro do sada obolelih, već do kraja ove sedmice biti – izlečeni!

- Od njih šestoro, na Grudnom odeljenju naše Opšte bolnice smešteno je četvero, oni su u stabilnom opštem stanju, bez temperature i drugih tegoba. Ove sedmice, svi će biti ponovo testirani na kovid-19 i, ako im ti rezultati i drugi put budu negativni, sledi im otpust iz bolnice – potvrđuje njen direktor dr Predrag Šutić.

(M. B.)

U KLADOVU OD DANAS TESTIRANjE NA VIRUS KORONA

KLADOVO - U Zdravstvenom centru u Kladovu u ponedeljaak je počelo testiranje na korona virus, prvenstveno zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa pacijentima koji su oboleli od kovida-19.

Reč je o medicinarima koji su do tercijarnih ustanova pratili pacijente sa korona virusom, kao i onima koji su sa obolelima bili u kontaktu. Biće testirani i pacijenti koji imaju određene simptome koji ukazuju na virus, a koji su do sada bili praćeni, ali i zdravstveni radnici na vitalnim radnim mestima čija je samoizolacija zbog putovanja u inostranstvo produžena na 28 dana.

Zdravstveni centar u Kladovu, saznajemo, trebovao je 20 testova, a narednih dana će testove naručivati u skladu sa epidemiološkom situacijom, koja se u ovoj opštini redovno prati. Svi brisevi biće upućeni u Zaječar u Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“ odakle idu na analizu u Institut „Torlak“ u Beogradu.

U Kladovu je, inače, prisustvo korona virusa potvrđeno kod tri osobe, od kojih je prvooboleli P-B. (80) preminuo u Kliničkom centru u Nišu.

(S.M.J)

BRŽE DO REZULTATA U LOZNICI

Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice održao je sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Šabac, zdravstvenih ustanova iz Loznice i onih koje se nalaze u opštinama u blizini Loznice i sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga kako bi definisali protokole i nadležnosti u cilju suzbijanja epidemije virusom kovid-19 kao i način zbrinjavanja pacijenata sa blažim simptomima, ali i dijagnostikovanja težih oblika zaraze koronom.

Prema rečima gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, cilj sastanka je bio da se svi učesnici informišu o stanju povodom epidemije korone na području grada Loznice, Krupnja, Ljubovije, Malog Zvornika odnosno čitavoj teritoriji Mačvanskog upravnog okruga.

- Zajednički rad, dobra saradnja zdravstvenih radnika, policije, vojske, Zavoda za javno zdravlje i Gradskog štaba za vanredne situacije ali i saradnji sa građanima Loznice dali su ovakve rezultate. S obzirom da smo u petoj nedelji i da postoji mogućnost da situacija postane ozbiljnija bilo je nephodno da od struke dobijemo pozitivna iskustva i nove smernice kako da se odnosimo u narednom periodu, da zajedno sa našim građanima podignemo dosadašnji nivo lične i kolektivne svesti u cilju daljeg sprovođenja naloženih mera. U narednom periodu jako je važno da osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima budu u samoizolaciji i da se blagovremeno podvrgnu testiranju na virus kovid -19. Ostaje samo da naši apeli koji se svakodnevno upućuju dopru do što većeg broja naših sugrađana jer samo uz zajednički napor i povećanu odogovornost možemo što bezbolnije proći kroz sve ovo – rekao je gradonačelnik Loznice.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković istakao je da je Veterinarski specijalistički zavod u Šapcu počeo da radi analize na koronu na teritoriji Mačvanskog okruga sa akcentom na veći broj uzoraka, ali pre svega na brzinu testiranja, a kako je naveo, očekuje se da u roku od 24 sata budu gotovi razultati.

Prema njegovim rečima, cilj sastanka je podela i definisanje obaveza svih zdravstvenih ustanova u lancu komunikacije na teritoriji Mačvanskog okruga. Nakon potvrde da je neko pozitivan na k dorona virus neophodna je izolacija svih osoba sa kojima je bio u kontaktu, a glavna mera za suzbijanje zaraze koronom je smanjenje fizičkih kontakata i fizička distanca kao i redovno održavanje higijene i drugo.
Prema rečima načelnice Odeljenja Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac, epidemiologa dr Dragane Radojičić, epidemiološka slika u Mačvanskom okrugu je i dalje pod kontrolom, ali je zabrinjavajuća i postoji veliki rizik od nastanka epidemije i u ovom okrugu.
Kako je navela, ljudi i dalje dolaze u Srbiju iz inostranstva.

- 67 ljudi je prijavilo dolazak od kojih su neki imali rešenje sanintarne inspekcije dok drugi nisu i za sve njih sledi mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. Na teritoriji grada Loznice 18 osoba je stavljeno pod zdravstveni nadzor, u Šapcu 25, u Bogatiću dvoje, troje u Krupnju, petoro u Malom Zvorniku. U Ljuboviji je devet osoba pod zdravstvenim nadzorom, u Vladimircima četvoro i u Koceljevi jedno – kazala je ona.
Prema njenima rečima, nadležnim policijskim upravama i domovima zdravlja se svakodnenvo dostavljaju osnovni podaci osoba koje su došle iz inostranstva kao i informacije odakle su došli, a pod nadzorom je do sada 1658 osoba koje su se javile Zavodu za javno zdravlje Šabac što ne uključuje one koji se nisu javili.

- Pozivi iz kol centra Zavoda za javno zdravlje Šabac se prosleđuju nadležnm Gradskim štabovima i lokalnim samoupravama koji mogu dati tražene informacije. Do sada je na teritoriji Mačvanskog okruga uzeto 62 uzorka za testiranje na korona virus kod lica sa respiratornim tegobama od kojih je uzimanje uzorka kod dve osobe ponovljeno tako da je ukupno 60 ljudi testirano na kovid-19. Od svih testiranih pozitvinih na korona virus u Šapcu ima šestoro, u Loznici dvoje i jedno u Krupnju – navela je ona i dodala da su sve osobe kod kojih je izolovan korona virus prebačene su za Beograd, a svim licima sa kojima su oni bili u kontaktu propisana je mera samoizolacije u saradnji sa policijom i sanitarnom inspekcijom.

- Svi zdravstveni radnici koji su se vratili iz zemalja sa velikom transmisijom korona virusa u petak su, po uredbi (odluci) Vlade Repbulike Srbije, nakon 14 dana samoizolacije testirani na korona virus i svi su negativni na kovid-19 tako da će njihovi rezultati biti poslati policijskim upravama i zdravstvenim ustanovama kako bi im bila ukinuta samoizolacija i omogućen povratak na posao. Danas će biti testirani policija i granična policija, veterinari jer za njih kao i za zdravstvene radnike važi uredba po kojoj je mera samoizolacije 14, a ne 28 dana kao kod ostalih građana, kako bi i oni mogli da počnu da rade – istakla je načelnica Radojičić.

V. M.

UVEK STOJI UZ SVOJ NAROD

U NEDELjAMA  u kojima se Srbija bori sa korona virusom, Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve  duhovno, ali i finansijski pomaže svoj narod.

U novoosnovani fond Pokrajinske vlade za pomoć medicinskim radnicima u Vojvodini, Eparhija na čijem čelu je Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej,priložila je dva miliona dinara.Jednaku sumu Eparhija je donirana i Gradu Novom Sadu kao pomoć u borbi sa opakom bolešću.Slično su učinili i Eparhije sremska i banatska.

U izjavi za „Novosti“ protjerej Vladan Simić,sekretar Eparhije bačke, izražava nadu da će i mnogi drugi slediti ovaj primer.

    - Tokom vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona, Eparhija bačka preko svojih crkvenih opština i parohija, Katihetskog odbora i Dobrotvorne službe „Vladika Platon Atanacković“, uz saglasnost opštinskih kriznih štabova ukazuje  pomoć svima kojima je pomoć potrebna.- kaće protojerej Simić.

Predstavnici Dobrotvorne službe „Vladika Platon Atanacković“ svakodnevno su na terenu, među ljudima, i odgovaraju mnogim izazovima koji se postavljaju tokom vanrednog stanja u kojem se našla naša zemlja.

Iz ove dobrotvorne službe poručuju da je socijalni angažman Crkve u savremenom društvu način da se na delu pokažu ljubav, milosrđe i društvena odgovornost.

POMOĆ U NOVOM SADU I OKOLINI

        DOBROTVORNA služba  „Vladika Platon Atanacković“ pruža pomoć u Novom Sadu i okolini a prezviter Lazar Majstorović, upravnik službe, poziva sve one koji su sami i nisu u mogućnosti da se u ovim teškim danima staraju o sebi i svojim osnovnim potrebama da se jave na broj telefona 064/800 27 64 i dežurni telefon broj 021/402 403.Račun dobrotvorne službe „Vladika Platon Atanacković“je 250-2010001265760-20

J. S.