Počinje testiranje i u kraljevačkom VSI: Uzorci stižu iz pet okruga

Novosti online / G. Ć.

31. 03. 2020. u 14:46

Почиње тестирање и у краљевачком ВСИ: Узорци стижу из пет округа

Foto: G. Šljivić

U testiranje na KOVID-19 uključuje se i Veterinarski specijalistički institut Kraljevo, u koji će stizati uzorci iz Zlatiborskog, Moravičkog, Rasinskog, Šumadijskog i Raškog okruga

KRALjEVO – Kao što je i najavljeno, Veterinarskispecijalistički institut Kraljevo (VSI) obavljaće testiranja uzoraka na KOVID-19. Ova ugledna ustanova, po rečima direktora Miša Kolarevića, potpuno je spremna za ovaj zadatak.


- Dnevni kapacitet naših laboratorija je par stotina uzoraka, ali u zavisnosti od potreba samog terena. Uzorke će dopremati Zavodi za javno zdravalje sa teritorije ukupno pet okruga, Zlatiborskog, Moravičkog, Rasinskog, Šumadijskog i Raškog okruga. Mislim da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe ispitivanja sa navedenih područja – kaže Kolarević.


Zaposleni u VSI su potpuno obučeni i spremni za ovo testiranje, ističe Kolarević, a iza njih je i višegodišnje iskustvo u radu sa infektivnim agensima i metodom koja je predviđena kada su u pitanju uzorci na korona virus.


- Imamo doboljn broj obučenog i adekvatno kvalifikovanog osoblja da obavimo testiranja u ovom obimu – naglašava direktor VSI. - Sam postupak u laboratoriji traje par sati, ali treba uzeti u obzir razuđenost područja, tako da ćemo se truditi da rezultat bude u 24 sata. Tu će i epidemiloške službe Zavoda sa teritorije pet okruga imati težak zadatak da obave uzorkovanje, a potom ga nama dopreme.


Ono što je takođe veoma važno – testova ima dovoljno, a u slučaju eventualne potrebe biće ih još dopremljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije