ALEKSANDROVAC - DO juče sokovi “La Vita”, rizling, crna tamjanika i vranac, a od ove nedelje, u renomiranoj kompaniji “Vino Župa” u Aleksandrovcu, na traci i ispod točilica: medicinski alkohol.


To je slika iz pogona poznate župske fabrike koja je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za imovinu, preusmerila kompletnu proizvodnju da pomogne kliničkim centrima, a kasnije i svim drugim zdravstvenim ustanovama.


Radnici pod maskama i sa zaštitnim rukavicama neumorno rade na destilaciji, preradi i punjenju boca. Sirovina za proizvodnju ključnog dezinfekcionog sredstva za kliničke centre krajnje je neobična samo onima koji ne poznaju tehnologiju o kojoj je reč. Osnovni sastojak medicinskog alkohola je vino, a pored 350.000 litara vina iz nekadašnjeg giganta “Navip”, pristižu sirovine i sa drugih adresa.

-Dezinfekciono sredstvo dobijamo u postupku tzv. ”duple destilacije”, konačan proizvod je medicinski alkohol od 75 posto-predočava za “Novosti” Rade Jevtović, generalni direktor “Vino Župe”.- Sirovinu je obezbedila Direkcija za imovinu, a mi smo zaduženi za preradu i distribuciju, do četiri klinička centra.

Kako saznajemo, u četvrtak je krenulo prvih 11.000 litara put Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. Plan je da se proizvodnja nastavi.


-Potrudićemo se da radimo dokle god to bude bilo potrebno, kako bi stigli da podmirimo i druge zdravstvene ustanove, a kasnije i građanstvo-navodi Jevtović.

Radnici “Vino Župe” rade bez žalbi, neumorno. Osećaju posebnu odgovornost. Nije ovo prvi put da se Župljani stavljaju u službu države i naroda, ali jeste prvi put da se na ovaj način bore protiv virusa korona. Iz Direkcije za imovinu stiže vino namenjeno isključivo za destilaciju, a bilo da je u državnom vlasništvu usled propasti neke vinske kuće ili da je pristiglo kao rezultat rada poreske inspekcije, destiluje se i pakuje se užurbano.

GREJU SE “NA” PLODOVE OD VOĆA


“VINO Župa” je nastala davne 1956.godine udruživanjem devet zemljoradničkih zadruga i vrlo brzo proslavili su se proizvodnjom sokova od voća i povrća, destilovanih alkoholnih pića, koncetrata, pirea, zamrznutih plodova sa njive. Koliko su umešni, najbolje svedoči podatak da su pre neku godinu uspeli da izgrade i kotlarnicu na biogas. Kao energent koristili su koštice i ljuspice od voća i povrća!A godišnje su umeli da urade i 200.000 stručnih analiza u laboratoriji.


DA KORONA PROĐE, DA NAM DOĐE BERBA


U Aleksandrovcu, prestonici dobrog vina, radi 50 porodičnih vinarija i pod vinogradima je oko 2.000 hektara. Svi se nadaju brzom kraju epidemije i berbi. Rad na muljačama i presama podrazumeva se od malih nogu. Poljoprivredna tradicija stara je oko 7.000 godine, a francuski konzul Deko 1904. godine Župu naziva „srpska Šampanja“. Sve je ovde posvećenu vinu: Muzej vinarstva i vinogradarstva, Zavičajni muzej, Poljoprivredna škola “Sveti trifun”. Manifestacija “Župska berba” još od 1963, gde upravo “Vino Župa” sa oko 22.000 litara “ružice” snabdeva Fontanu vina, odakle se služe posetioci.