Pomoć stiže za sve kliničke centre: Kako su Župljani od vina napravili medicinski alkohol (FOTO)
29. 03. 2020. u 12:45
U poznatoj fabrici sokova i vina iz Aleksandrovca,”Vino Župa” se neumorno radi
Foto B.Pribaković
To je slika iz pogona poznate župske fabrike koja je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za imovinu, preusmerila kompletnu proizvodnju da pomogne kliničkim centrima, a kasnije i svim drugim zdravstvenim ustanovama.
Radnici pod maskama i sa zaštitnim rukavicama neumorno rade na destilaciji, preradi i punjenju boca. Sirovina za proizvodnju ključnog dezinfekcionog sredstva za kliničke centre krajnje je neobična samo onima koji ne poznaju tehnologiju o kojoj je reč. Osnovni sastojak medicinskog alkohola je vino, a pored 350.000 litara vina iz nekadašnjeg giganta “Navip”, pristižu sirovine i sa drugih adresa.
-Dezinfekciono sredstvo dobijamo u postupku tzv. ”duple destilacije”, konačan proizvod je medicinski alkohol od 75 posto-predočava za “Novosti” Rade Jevtović, generalni direktor “Vino Župe”.- Sirovinu je obezbedila Direkcija za imovinu, a mi smo zaduženi za preradu i distribuciju, do četiri klinička centra.
Kako saznajemo, u četvrtak je krenulo prvih 11.000 litara put Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. Plan je da se proizvodnja nastavi.
-Potrudićemo se da radimo dokle god to bude bilo potrebno, kako bi stigli da podmirimo i druge zdravstvene ustanove, a kasnije i građanstvo-navodi Jevtović.
Radnici “Vino Župe” rade bez žalbi, neumorno. Osećaju posebnu odgovornost. Nije ovo prvi put da se Župljani stavljaju u službu države i naroda, ali jeste prvi put da se na ovaj način bore protiv virusa korona. Iz Direkcije za imovinu stiže vino namenjeno isključivo za destilaciju, a bilo da je u državnom vlasništvu usled propasti neke vinske kuće ili da je pristiglo kao rezultat rada poreske inspekcije, destiluje se i pakuje se užurbano.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
GREJU SE “NA” PLODOVE OD VOĆA
“VINO Župa” je nastala davne 1956.godine udruživanjem devet zemljoradničkih zadruga i vrlo brzo proslavili su se proizvodnjom sokova od voća i povrća, destilovanih alkoholnih pića, koncetrata, pirea, zamrznutih plodova sa njive. Koliko su umešni, najbolje svedoči podatak da su pre neku godinu uspeli da izgrade i kotlarnicu na biogas. Kao energent koristili su koštice i ljuspice od voća i povrća!A godišnje su umeli da urade i 200.000 stručnih analiza u laboratoriji.
.jpg)
DA KORONA PROĐE, DA NAM DOĐE BERBA
U Aleksandrovcu, prestonici dobrog vina, radi 50 porodičnih vinarija i pod vinogradima je oko 2.000 hektara. Svi se nadaju brzom kraju epidemije i berbi. Rad na muljačama i presama podrazumeva se od malih nogu. Poljoprivredna tradicija stara je oko 7.000 godine, a francuski konzul Deko 1904. godine Župu naziva „srpska Šampanja“. Sve je ovde posvećenu vinu: Muzej vinarstva i vinogradarstva, Zavičajni muzej, Poljoprivredna škola “Sveti trifun”. Manifestacija “Župska berba” još od 1963, gde upravo “Vino Župa” sa oko 22.000 litara “ružice” snabdeva Fontanu vina, odakle se služe posetioci.
.jpg)
hristina
29.03.2020. 13:14
Svaka cast!
То је добра вест! Само, зашто етикета није на званичном српском језику?
Ćirilice nema
Komentari (3)