Kosovska Mitrovica-Uprostorijama Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga održan je vanredni koordinacioni sastanak Slavka Simića, načelnika okruga sa rukovodiocima inspekcijskih službi, na kome se razgovaralo o ukupnoj situaciji na terenu nakon uvedenog vanrednog stanja u našoj zemlji zbog epidemije korona virusa. Naime, kako se navodi u saopštenju za javnost, rukovodioci inspekcijskih službi izvestili su načelnika okruga da i u ovim okolnostima na području Kosovsko-mitrovačkog okruga sve važne zdravstvene i državne institucije odgovorno i uspešno funkcionišu.

-Na teritoriji severnih opština do sada nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja od virusa Covid-19.Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama je dobra i nema potrebe za stvaranjem zaliha-navodi se u saopštenju načelnika Simića i dodaje da je radno vreme prodavnica prilagođeno novonastaloj situaciji i usklađeno sa odlukom Vlade Republike Srbije. Takođe, nisu primećene ozbiljnije zloupotrebe u smislu podizanja cena u veleprodajnim i maloprodajnim trgovinskim objektima. Apoteke su solidno snabdevene, ali se zbog novonastale situacije pozivaju građani da racionalno kupuju lekove, zaštitnu opremu kao i dezinfekciona sredstva, i da ne stvaraju nepotrebne zalihe.


-Najveći procenat stanovništva poštuje naredbu državnog rukovodstva o ograničenom kretanju, pa je opšta ocena da se po tom pitanju ozbinjno i odgovorno pristupilo-dodaje se dalje u saopštenju načelnika Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića koji ističe da će državni organi Republike Srbije na Kosovu i Metohiji i organi lokalnih samouprava i ubuduće upravljati prema uputstvima svoje Vlade u Beogradu, što se takođe očekuje i od stanovništva. U ovom trenutku , podvlači načelnik Simić, neophodno je odgovorno i savesno ponašanje svakog pojedinca, kako bismo se svi zajedno u što kraćem roku izborili sa pandemijom. On takođe apeluje na stanovništvo da ostanu u svojim domovima, strogo prate, ispunjavaju i poštuju uputstva nadležnih zdravstvenih službi i državnog vrha Srbije, kao i upustva kriznoih štabova za vandredne situacije u svojim opštinama.


Inače, koordinacioni sastanak načelnika okruga i inspekcijskih službi održan je u skladu sa najnovijom naredbom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju osoba u zatvorenom prostoru.