Starije vernike paroh pričešćuje u kući: Epahija bačka dala uputstva verujućem narodu i sveštenstvu povodom korona virusa

NovostiOnline/J.S.

21. 03. 2020. u 13:34

Старије вернике парох причешћује у кући: Епахија бачка дала упутства верујућем народу и свештенству поводом корона вируса

Foto Arhiva VN

Vernici u manjim grupama da ulaze u hramove. Liturgije u portama. Pričešće nije magijska zaštita od virusa. Odlaže se osvećenje domova
EPARHIJA bačka i Njegovo preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej (Bulović) pozvali su sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na bogosluženja.

-Kako je ovo vreme vaskršnjeg posta, kada neko od vernika starijih od 65 godina neko od njih želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća - navedeno je u saopštenju Eparhije bačke sa sedištem u Novom Sadu.


Naglašeno je i da Svete hramove treba celodnevno provetravati i dezinfikovati (osobito celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove i slično), a potom ih kropiti osvećenom vodom i kaditi.

Hram treba da bude otvoren celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve.Po mogućnostima parohijskih hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta Liturgija se može vršiti u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu pristupati svetom Pričešću u hramu ili u porti, u redovima, sa obaveznim razmakom od bar jednog metra između samih vernika.


-Vernima posebno naglašavamo da je sveto Pričešće ostvarenje iste one  zajednice sa Gospodom koja nas u punoći čeka u Carstvu nebeskom i da je Hristos zaista istinski i konačni Lekar duša i tela naših, te da Telo i Krv Gospodnja nikako ne mogu biti uzrok bilo kakve bolesti niti prenosilac zaraze, ali i da sveto Pričešće, istovremeno, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koji nam prete sa drugih strana ─ izvan svetog Putira ─  prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama.- naglašeno je iz Eparhije bačke.


Zato je, upozoreno je, neophodno da praktikujemo sve mere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a neretko i sablažnjava braću i sestre svoje.


Razumno je, takođe, da osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe ("vaskršnje vodice") bude odloženo zbog rizika za zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja, te se preporučuje da verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra.


SVETA VODICA


UKOLIKO neko od vernika nema u kući bogojavljensku vodu ili tamjan, dovoljno je da se telefonom javi svom svešteniku, koji će mu ih na adekvatan način dostaviti. Sveta Tajna ispovesti, a po potrebi i Pričešća, može se obavljati čitavog dana, pre vremena zabrane kretanja, u dogovoru sa sveštenicima, u hramu ili domu. Druga činodejstva treba obavljati uz blagorazumni dogovor sa parohijanima i u skladu sa naredbama državnih vlasti.


TELEFONI


EPARHIJA poziva sve vernike da se telefonskim putem jave svojim sveštenicima radi saveta i duhovnog ukrepljenja, kao i za pomoć svima onima koji su sami i nisu u mogućnosti da se u ovim teškim danima staraju o sebi i svojim osnovnim potrebama. Parohijani se mogu javiti na broj telefona eparhijske dobrotvorne službe Platon Atancković 064/800 27 64 i dežurni telefon broj 021/402 403. Broj telefona Crvenog krsta Novi Sad je 021/6622 755 i 021/523 940.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije