SUDSKA presuda po kojoj je meštanin Ravnog Sela oslobođen duga za utrošenu vodu iz vodovoda donela je nevolje Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac" u Vrbasu, jer se pronela priča da stanovnici ovog i ostala četiri sela u opštini ne moraju da plaćaju račune za vodu iz kućnih slavina - zato što nije za piće!

Sudija Osnovnog suda u Vrbasu Mirjana Vignjević osporila je potraživanje "Komunalca" od Ravnoselca Božidara Caričića s obrazloženjem da, prema pruženim dokazima, JKP nije isporučivalo pijaću vodu, te da shodno tome nema pravo ni da je naplaćuje. S druge strane, iz JKP "Komunalac" poručuju da voda koja se potroši mora da se plati, bez obzira na njen kvalitet.

U "Komunalcu" ne negiraju da voda iz seoskih vodovoda ne odgovara propisanim higijenskim standardima, ali ističu da prilikom isporuke prolazi sve propisane tehnološke procese.

- Na lošiji kvalitet vode u selima utiče sastav zemljišta na kojem se nalaze bunari. Zbog tih objektivnih okolnosti u svih pet sela - Ravnom Selu, Savinom Selu, Zmajevu, Kucuri i Bačkom Dobrom Polju - izgrađene su eko-česme, koje proizvode pijaću vodu, čije je korišćenje besplatno - naglasio je direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović.

Udruženje građana "Spona" u Ravnom Selu napravilo je peticiju sa zahtevom da se meštanima obezbedi zdrava pijaća voda, i zapretilo kontratužbom protiv JKP, "zato što isporučuje vodu koja je lošijeg kvaliteta i od tehničke vode".


PROČITAJTE JOŠ - Narodna banka Srbije odlučila: Plaćanje računa i "prepoznavanjem lica"


- Voda je u Ravnom Selu zabranjena za upotrebu još od 2006. godine, a prema rezultatima instituta u Nemačkoj, gde je upućena na analizu po zahtevu porodice koja je nameravala da otvori firmu za pravljenje kolača, iz kućnih slavina u Ravnom Selu teče - barska voda! - rekao je predsednik UG "Spona" Saša Mirković.

Odbijaju da plate vodu, jer nije za piće


Tužbu protiv JKP zbog isporuke i naplate neispravne vode već je podnelo UG "Nada za Savino Selo", zajedno sa 303 domaćinstva.

- Eko-česma ne može biti alternativa, jer je JKP dužno da isporučuje pijaću vodu na kućnu adresu - napominje predsednik UG "Nada za Savino Selo" Žarko Gavrilov.


PROČITAJTE JOŠ - Samo žalba "češlja" račune


UGROŽENO SNABDEVANjE

DIREKTOR "Komunalca" Siniša Adamović upozorio je da "kampanja" za neplaćanje vode ugrožava funkcionisanje JKP, kao i planirani projekat unapređenja vodosnabdevanja u vrbaskoj opštini.

- Nemačka razvojna banka KfW odobrila je 4,1 milion evra za povezivanje seoskih izvorišta na vrbaski vodozahvat, koji, prema nalazima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Batut", ima potpuno ispravnu vodu za piće - rekao je Adamović.

Siniša Adamović


USTAVNA ŽALBA

PRESUDU Osnovnog suda, kojom je korisnik iz Ravnog Sela razrešen dugovanja za vodu, potvrdio je Viši sud u Somboru, ali u JKP "Komunalac" ističu da postupak nije okončan.

- Na to rešenje je uložena ustavna žalba u reviziji. Takođe, treba da se zna da postoje na stotine drugih presuda koje obavezuju korisnike da plate ono što su potrošili - predočili su iz "Komunalca".