ROĐENE sestre Sara (23) i Jana (20) Milovanović, kao i Valentina (23) i Simona (22) Denić iz Stublenice kod Uba, ponos su čitave Tamnave. Uspešne su studentkinje Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Sem indeksa na istom fakultetu, povezuje ih i to što su - komšinice. Takođe, i činjenica da im je matematiku u Gimnaziji "Branislav Petronijević" u Ubu predavao profesor Sava Sarić, koji je, kažu, nemerljivo doprineo tome da zavole prirodne nauke i imao najveće zasluge što su upisale elektrotehniku.

- Studije nisu nimalo lake. Sve vreme dok sam bila brucoš bukvalno sam preplakala - seća se Valentina Denić, koja je četvrta godina na smeru elektronike.

Njena mlađa sestra Simona je na trećoj godini softverskog inženjerstva, sa prosečnom ocenom 9,50. Kaže da ne razmišlja o odlasku iz Srbije po završetku studija.

PROČITAJTE JOŠ - Vojislav (24) je uspeo ono što pre njega u Srbiji niko nije: Istovremeno je DIPLOMIRAO na Elektrotehničkom i Biološkom i to sa ukupno 87 DESETKI

Sestre Milovanović studiraju na Odseku za softversko inženjerstvo. Starija Sara je četvrta godina, a njena prosečna ocena je - devetka.

- Mnogo učim, a čim završim osnovne, planiram da upišem master studije i paralelno idem na praksu - kaže Sara.

Njena mlađa sestra Jana, brucoš na ETF, ističe da je razmišljala o tome da studira medicinu, ali je intelektualni izazov koji posao programera podrazumeva, kao i perspektiva tog zanimanja, odneo prevagu.

- Zahvaljujući Sari, znam šta me sve čeka na fakultetu, ali ne brinem, jer studiram ono što volim - kaže Jana. - Teško mi pada što ne mogu češće da dolazim u rodni kraj. Za tri meseca, samo jednom sam došla kod roditelja u Stublenicu, i to za Božić.