“Svinjski grip” stigao u Kikindu, obolelo dvoje pacijenata

R. Šegrt

petak, 24. 01. 2020. u 16:49

“Свињски грип” стигао у Кикинду, оболело двоје пацијената

Foto: R. Šegrt

Prošle godine dvoje pacijenata preminulo, je im je hronično oboljenje pogoršao grip. Ove godine oboleli muškarac i žena, a oboje su sada dobro
Dvoje pacijenata u Kikindi, muškarac i žena, leče se od gripa tipa AH1N1 i tipa B. Muškarac je oboleo od oba tipa virusa i nalazi se na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi, jer je, inače, hronočni bolesnik sa kardiovaskularnim tegobama. Žena je zaražena virusom AH1N1 i nakon hospitalizacije u bolnici, puštena je na kućno lečenje, potvrđeno je “Novostima” u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi. Kako dalje saznajemo, opšte stanje oba pacijenta sada je dobro. Međutim, širenja virusa tek se očekuje.

- Očekujemo porast broja obolelih, jer smo tek dijagnostikovali pojavu gripa. Ovo je očekivano vreme, jer smo i prošle godine u februaru imali obolele pacijente. Počelo je i drugo polugodište tako da će broj pacijenata sigurno porasti – napominje dr Tatjana Karać, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.

Ona ističe da je veoma dobro što je ove godine na području Kikinde i Severnobanatskog okruga vacinisano duplo više građana nego prošle godine, tako da je potrošeno oko 7.500 vakcina u okrugu, odnosno oko 5.000 u Kikindi.

- Veoma je važno da se ove godine vakcinisao veliki broj zdravstvenih radnika. Inače, još nije kasno za primanje vakcine, jer se tek za tri nedelje od pojave gripa očekuje veći broj oboljevanja – objašnjava Karać.

Ona savetuje građanima da vode računa i da ne idu na posao ako obole, a ako pak moraju da idu na radon mesto, da obavezno koriste maske.

- Neophodno je i odmarati se, jer umoran organizam ne može da se odbrani od virusa pošto dolazi do pada imuniteta. Bitna je i redovna ishrana. Maramicu treba bacati posle prve upotrebe, a ako ona nije pri ruci treba kihati u nadlakticu. Naravno, treba izbegavati masovne skupove – savetuje dr Karać.

Prošle godine u Kikindi je od gripa preminuo mladić od 24 godine iz Sente, dok je žena od 65 godina iz Kikinde priminula na klinici u Novom Sadu. Njihova smrt ima veze sa gripom tipa AH1N1, jer su oboje bili oboleli, ali su imali i druga teška hronična oboljenja.

MASKU DA NOSE OBOLELI

- Masku treba da nose oboleli, a ne zdravi ljudi. Oboleli šire zarazu. Grip se prenosi putem kapljica koje se šire do dva metra. Udaljenost posle dva metra smatra se bezbednom – objašnjava epidemiolog Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Virak

18.02.2020. 18:12

Najbolje naloziti da svi nose maske, jer cesto upravo OBOLELI NECE da ih nose, nego jos vise sire zaraze, skoro kao namerno....ali sasvim neodgovorno prema ostalima

zaliv.net

18.02.2020. 18:17

Masku da nose samo oboleli? A sta ako je ne nosi neko ko jos ne zna da je oboleo pa prenosi? Umesto da se preporucuje da svi nose maske ovde kod nas kad izadjes negde sa maskom bilmez te gleda kao da si se obukao za maskembal i cudi se. Telad na sve strane a ponajvise na odgovornim mestima!