Posle samo šest meseci od početka obimnih radova na obnovi Klinike za kardiologiju pri Institutu za kardiovaskulatne bolesti (IKVB) Vojvodine u Sremskoj Kamenici, pacijenti i zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi dobili su prostorije kakve su godinama priželjkivali.


Od osnivanja IKVB pre više od šest decenija, prvi put je urađena je sveobuhvatna rekonstrukcija i adaptacija te klinike, površine oko 2.000 kvadratnih metara, koja ima 90 bolesničkih postelja i najsavremeniju laboratoriju.


- Ovde sad imamo potpuno zaokružen sistem, u okviru kojeg su značajno poboljšani uslovi kako za lečenje kardiovaskularnih bolesnika tako i za rad zaposlenih u Institutu – istakao je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković prilikom posete Klinici, kroz koju godišnje prođe više od 7.000 pacijenata.

On je podsetio na to da je, u prethodne tri godine, Pokrajinska vlada za unapređenje rada tog Instituta, odnosno u medicinsku opremu i infrastrukturne radove, uložila ukupno više od 450 miliona dinara, od kojih je 90 miliona izdvojeno za realizovanje te najnovije investicije.


IKVB je dobio najsavremeniju angio-salu, pušten je u rad objekat centralne sterilizacije, obnovljena je dotrajala medicinska oprema, kupljeni su bolesnički kreveti kao i novi aparati za izvođenje najsloženijih operacija i procedura.


Gojković naglasio je da se, uz ulaganja u opremu i građevinske radove, uporedo radi i na kadrovskoj obnovi, odnosno zapošljavanju novih radnika i povećanju plata.


- U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, u prethodne tri godine, primljeno je 105 novih lekara i medicinskih sestara – kazao je Gojković i poručio da će Pokrajina nastaviti kontinuirano ulaganje u tu ustanovu, kao i u celokupni zdravstveni sistem u Vojvodini, kako bi pacijenti imali najbolje uslove za lečenje a zaposleni za rad.


Pročitajte još: POKRAJINA DALA VIŠE OD 90 MILIONA DINARA: Počela obnova sremskokameničke Klinike za kardiologiju


Na velikoj podršci Pokrajinske vlade zahvalio je direktor Instituta prof. dr Aleksandar Redžek, koji je napomenuo da su prostorije Klinike, pre pola godine, bile devastirane jer tokom višedecenijskog korišćenja nije bilo značajnijih ulaganja u obnovu i opremanje.


LEČENjE


Bolesti srca prednjače po učestalosti u Vojvodini. U sremskokameničkom Institutu godišnje se leči 45.000 pacijenata i uradi oko 5.000 kardioloških intervencija.- Nemamo liste čekanja ni za jednu ozbiljniju kardiološku proceduru – istakao je Gojković.


KCV


Ove godine treba da bude gotova obnova sedam klinika Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu a po završetku tih radova kreće rekonstrukcija Poliklinike, Klinike za neurologiju i psihijatriju, Infektivne kao i ostalih hirurških klinika. - Očekujem da ovog meseca potpišemo ugovor sa Evropskom investicionom bankom za izgradnju blokova B i C Kliničkog centra – dodaje Gojković.