Na jugu Srbije zabrinuti zbog nove mreže zdravstvenih ustanova: Bez lekara nema ni opstanka

D. ALIHODžIĆ

30. 12. 2019. u 10:28

На југу Србије забринути због нове мреже здравствених установа: Без лекара нема ни опстанка

Detalj iz Niševca Foto D. Alihodžić

Nova mreža zdravstvenih ustanova, najavljena od 11. januara, zabrinula nerazvijene sredine na jugu zemlje. Opština u Svrljigu sama plaća dvoje medicinara, da poluprazna sela ne bi sasvim opustela
IAKO još nije poznato to kako će u praksi funkcionisati nova mreža zdravstvenih ustanova koja će startovati 11. januara naredne godine - po kojoj domovi zdravlja prelaze u nadležnost resornog Ministarstva - u Svrljigu koji je statistički opština sa najnižim zaradama strahuju da će im lečenje biti sve nedostupnije.

Jer, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je najviše pogodila zdravstvo, pa lekare koji odlaze u penziju nema ko da zameni. Sve je teže dobiti i specijalizaciju, jer tokom usavršavanja dotadašnje radno mesto ostaje bez izvršioca...

- Lokalna samouprava nam trenutno plaća dva lekara koji obilaze sela, jer su ambulante morale da budu ukinute zbog normativa po kojem na 1.400 stanovnika "dolazi" jedan doktor. Pritom, Svrljig ima 14.500 žitelja, i sa 24 lekara teško se organizujemo i jedina povoljna okolnost je to što nam pomaže Opština. Tačno je da se sela prazne, ali niko nema pravo da ljudima ukine zdravstvenu zaštitu - ističe direktor Doma zdravlja dr Ljutomir Davidović.

Predsednik Skupštine opštine Tatjana Lazarević kaže da su njihova sela od pomenute, jedine zdravstvene ustanove u Svrljigu udaljena i do 30 kilometara. Objašnjava i to da lekare sami plaćaju zato što Ministarstvo ne prepoznaje potrebe ovdašnjeg življa, a lokalna samouprava ne može da dozvoli da neko bude kažnjen zato što živi na selu.
- Borimo se za svakog čoveka, za svako dete i već smo udvostručili podsticaje koje dajemo za ostanak na ognjištima, čak i u samom Svrljigu, a sada se može dogoditi da sve to bude uzalud - kaže Tatjana Lazarević.

Marija Dinić (33) iz Prekonoge, majka Tijane (14), Nede (11) i Nađe od 18 meseci, koje je na svet donela uz veliki rizik jer ima negativan pH faktor, svakog meseca je morala u Niš na preglede, pa svedoči kako je prevoz poseban problem, čak i ozbiljan trošak. Poput Nevenke Vasić (40) iz Niševca kojoj je medicinska nega bila potrebna jer je rodila blizance, sada četvorogodišnjake - zato što do sela nema autobuskog saobraćaja - taksi je morala da plaća 700 dinara u jednom pravcu, a do Niša je to i dodatnih 300.

- Izdatak od 2.000 dinara samo na ime prevoza za većinu porodica u Svrljigu znači da će tog meseca morati da se odreknu osnovnih potreba. Moj suprug je morao da ostavi posao, da bi nas stalno vodio na kontrole u Nišu - kaže Nevenka čiji su Lena i Lazar jedina deca u selu.

BRAVO, EMINA

MEDICINSKA sestra Emina Miljković (39) svakodnevno poseti po pet sela i tamošnjim ljudima pruža osnovnu zdravstvenu negu. Često im je i jedina veza sa svetom, jer ne nabavlja samo lekove, već donosi i osnovne životne namirnice.
- I, tako već 20 godina, bez rešenja "za stalno". Za mene nema radne knjižice, ali znam koliko značim tim ljudima i neću odustati - zaključuje Emina.

REŠENjE

- DECA koja žive u ruralnim sredinama i u nerazvijenim područjima bi trebalo da imaju veću finansijsku pomoć, a poseban status tražim i za ovdašnje žene, te mlade bračne parove koji ostaju na selu - kaže narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić, ne zaboravljajući ni žitelje Bele Palanke, Gadžinog Hana, Babušnice, Ražnja, Boljevca...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije