NAGRADA pod imenom "Filip Višnjić" - najprestižnije priznanje koje dodeljuje Savez slepih Srbije - ove godine je pripala organizaciji u Paraćinu, za proizvodnju belih štapova koji su neophodni ljudima koji ne vide. Pritom, Udruženje slepih iz grada na Crnici je jedino na Balkanu koje pravi pomenuta pomagala, a široj javnosti je postalo poznato posle izvoza u Katar, po narudžbini Unija slepih arapskih zemalja.

- Po njihovim standardima, uradili smo i isporučili 1.300 štapova u četiri veličine, četvorodelne od plastificiranog aluminijuma, a sašili smo i futrole za njih. Bele štapove, inače, pravimo već pet godina jer smo shvatili da ih na tržištu jednostavno nema - kaže predsednik paraćinske organizacije Tiodor Veljković, napominjući i to da je Srbiji godišnje potrebno oko 300 komada.

Porudžbine stižu i iz regiona, pa su pomagala slali i u Šibenik i Split. Zaradu koriste za potrebe organizacije, jer treba obezbediti i platu za sekretara Snežanu Kovačević koja je, kako slepi kažu, "videće lice".

- Osoba koja vidi je neophodna za naš rad, da bi organizacija uopšte mogla da funkcioniše. Štapove, uglavnom, i pravimo nas dvoje, jer smo odlično savladali tehniku, ali nam je za veće porudžbine ipak potrebna pomoć više ruku - zaključuje Veljković.

Tiodor Veljković

BRAVO

SAVEZ slepih Srbije nagradu pod imenom "Filip Višnjić" dodeljuje od 1967. - svake druge godine. U Srbiji, inače, rade ukupno 43 organizacije slepih, Paraćincima će nagrada biti uručena u sredu, a - osim za proizvodnju štapova - dobili su je i za humanitarni rad, odnosno pomoć slepoj i svoj drugoj deci.


KVALITET

PARAĆINCI su najpre izrađivali jednodelne štapove od drveta, zatim dvodelne... do onih iz pet delova, shodno potrebama naručioca. U međuvremenu su drvo zamenili aluminijumom, pa je ovo pomagalo postalo zapravo večno i - pod uslovom da ne bude izgubljen - onome ko ga jednom kupi koristiće čitav život.