Novi zamah zadrugarstvu: Povrtarstvo opet u modi?

T. PAUNOVIĆ

23. 12. 2019. u 08:49

Нови замах задругарству: Повртарство опет у моди?

Detalj iz Gorobilja Foto M. Nikolić

Država dala bespovratna sredstva u šest požeških sela na tri reke. Zemljoradnici iz "Morave" u Gorobilju dobili gotovo 15 miliona dinara

MEĐU 58 zadruga koje su od države dobile bespovratna sredstva u okviru Programa ravnomernog razvoja Srbije, našla se i ZZ "Morava" iz požeškog sela Gorobilje.

Osnovana još daleke 1901, posle 118 godina postojanja čuva tradiciju zadrugarstva i "pokriva" šest sela smeštenih oko tri reke - Morave, Skrapeža i Đetinje. Jer, upravo zbog ove prirodne pogodnosti, ovdašnja domaćinstva se već decenijama, tradicionalno, bave povrtarstvom.

Ali, kada su veliki trgovinski lanci stigli i u Požegu, povrtari su dobili ozbiljnu konkurenciju, pa su mnogi napustili povrtarstvo koje je postalo manje isplativo, te su počeli da gaje - cveće.

PROČITAJTE JOŠ - Zadruge kao na Zapadu

U zadruzi su ostali samo najveriji kojima su se, eto, čekanje i vernost konačno isplatili. Jer, "Morava" je dobila 14,9 miliona dinara za program održivog razvoja povrtarstva u Gorobilju, Godoviku, Milićevom Selu, Prilipcu, Pilatovićima i Lopašu. Štaviše, takav obrt je mnoge nagnao da se ponovo zamisle, pa nije malo onih koji pokušavaju da razreše dilemu - da li nastaviti uzgoj cevaća, ili se opet okrenuti sadnji povrća, ovoga puta na savremeniji način, sa perspektivom sigurnijeg plasmana proizvedenog.

- Od odobenih bezmalo 15 miliona, već znamo da će biti izgrađene dve mini-hladnjače za čuvanje sirovina i gotovih proizvoda, a neki od zadrugara će dobiti opremu za unutrašnji transport, mašine za pakovanje i stavljanje etiketa, ili neke od drugih potrepština. Osnovni cilj je da se kupus, paprika, krastavci, paradajz i drugo povrće kod kuće prerađuje u zdravu hranu, spremnu za trgovinu u prodavnicama - objašnjava direktor zadruge Branko Varničić, ne zaboravljajući ni prethodnike koji su postali svojevrsne legende ovog dela Srbije.

Ministar Krkobabić sa saradnicima

U vreme dok su zadruge bile nosioci razvoja po našim selima, "Morava" je uvek bili među najboljima, a posebno je zanimljivo i to što se - među mnogim učenim ljudima koji su je vodili - Gorobiljci najčešće i najradije sećaju trojice seljaka koji su kao direktori bili i te kako uspešni, te uživali veliki ugled u čitavom kraju.

Jedan od njih je Milenko Ješić, domaćin iz Godovika kojeg pamte i kao "direktora sa kačketom na glavi". Drugi je Miloljub Božić iz Pilatovića, zvani Tikvić, a treći Drago Kovačević iz Gorobilja.

- Nijedan od njih više nije među živima, ali sam uveren u to da bi, da je moguće da vide novi život "Morave" i povratak zadrugarstva, listom bili najsrećniji ljudi u svih šest sela - zaključuje direktor Branko Varničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Čikiriz

23.12.2019. 09:14

Zadruge su prevazidjeni način udruživanja i poslovanja u poljoprivredi.(to mu više dodje kao neka nostalgija za prošlim vremenima) Još to da shvati ministar Krkobabić!