Zadruge kao na Zapadu

M. N. S.

21. 09. 2019. u 10:15

Задруге као на Западу

Krkobabić u poseti zadruzi "Paprika"

Ministar Milan Krkobabić u Kanjiži gde se 70 odsto žitelja bavi poljoprivredom

SVAKO veće selo u Srbiji treba da ima modernu zadrugu zapadnoevropskog tipa, kako bi se usporilo iseljavanje mladih i selo postalo primamljivo za život, izjavio je juče ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prilikom posete zadruzi "Paprika" u selu Martonoš, kod Kanjiže, koja je lane od države dobila 15 miliona dinara i uložila u mašine.


On je tokom razgovora sa rukovodstom Kanjiže, gde se 70 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, naglasio da će država nastaviti sa ulaganjima u razvoj zadrugarstva, a da će zaključno sa ovom godinom biti bespovratno podeljeno 1,7 milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Učestvovaćemo u ciklusu od 12 milijardi evra

- Ne možemo da zaustavimo iseljavanje, ali možemo da usporimo odlazak mladih, tako što ćemo im obezbediti egzistenciju i motivisati ih da ostanu na svojim imanjima - rekao je Krkobabić.


- Ideja je da se slobodna državna zemlja ustupi mladima do 50 hektara po domaćinstvu, bez nadoknade, da je koriste i da je ostave naslednicima, pod uslovom da oni nastave da je obrađuju.

Prema njegovim rečima, plan je da se osnuje garancijski fond iz koga bi se nadoknađivala razlika između garantovane i tržišne cene poljoprivrednih proizvoda i nadoknađivala šteta u slučaju prirodnih nepogoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije