Sva blaga naše zemlje: Srbija prepoznatljiva na turističkoj mapi sveta

D. ALIHODžIĆ

četvrtak, 19. 12. 2019. u 09:45

Сва блага наше земље: Србија препознатљива на туристичкој мапи света

Prof. dr Perica Vasiljević i Dragana Sotirovski - Foto NUO

Saradnja Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša sa pet okruga na jugu. Uzor - prepoznatljiva ponuda Zapadne Srbije

ZARAD povezivanja nauke i prakse, u cilju razvoja dočeka gostiju, Prirodno-matematički fakultet u Nišu se povezao sa turističkim radnicima iz pet okruga na jugu Srbije.

Prvi sastanak na ovu temu je u Nišu održan pod pokroviteljstvom Nišavskog upravnog okruga, u organizaciji lokalne Turističke organizacije, a naredni je zakazan za februar, u Pirotu.

- Fakultet na Departmanu za geografiju, smer turizam, ima kadrove koji mogu da daju smernice razvoja turističke ponude ovog dela Srbije. Pritom, pored istorijskog blaga na teritoriji Niša i okoline, namernicima možemo da ponudimo i razne prirodne atrakcije - kaže dekan PMF prof. dr Perica Vasiljević.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, takođe uverena u kvalitet potencijala južne i jugoistočne Srbije, smatra da bi ovdašnji turistički proizvod trebalo učiniti znatno prepoznatljivijim, onako kako su to učinili u regiji Zapadne Srbije.

Pročitajte još: Srbija opet na "mapi pameti"

- Od nauke očekujemo pomoć u postavljanju naučne baze, pa da zajednički krupnim koracima krenemo napred. Jer, naša zemlja je već prepoznatljiva na turističkoj mapi sveta, a u Nišu je, između ostalog, i aerodrom koji je ovih dana dočekao i 400.000. putnika - zaključuje Dragana Sotirovski.

PROIZVOD

- TURISTIČKI proizvod zahteva mnogo preduslova. Gost mora tačno da zna maršrutu kretanja, sadržaje, hotele, mesta gde može da kupi suvenire ili da se informiše... Zasad se to svodi na lično snalaženje, pa je pred nama, u saradnji sa ostalim turističkim organizacijama iz ovog dela Srbije, zadatak da promenimo takvu sliku - kaže direktor Turističke organizacije Niša Danka Milojković.