PRESTIŽNU titulu Omladinske prestonice Evrope Novi Sad je u petak uveče svečano predao francuskom gradu Amijenu, koji će tokom iduće, 2020. godine, biti novi svojevrsni centar mladih na Starom kontinentu.

Na svečanoj ceremoniji priređenoj u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), primopredaju kofera sa simboličkim ključem grada Evropske prestonice mladih obavili su gradonačelni Miloš Vučević i njegova francuska koleginica Brižit Fur, u prisustvu predsednice Evropskog omladinskog foruma Karine Autengruben, predstavnika republičke i pokrajinske vlade i mnogobrojnih domaćih i inostranih gostiju, uglavnom mladih.

- Ovo nije za nas kraj te lepe priče mladih. Ona ne sme da prestane nego mora da bude legat budućim generacijama - rekao je novosadski gradonačelnik, pozdravljen burnim aplauzima mladih, okupljenih u velikoj sali SNP-a.

Vučević je zahvalio aktivistima i mnogobrojnim volonterima, koji su tokom ove "prestoničke" godine ne samo u Novom Sadu nego i širom naše zemlje, u regionu ali i u mnogim drugim evropskim pa i svetskim gradovima, organizovali na stotine najrazličitijih manifestacija u kojima su mladi u prvom planu.

PROČITAJTE JOŠ:
Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021.

- Teško je razbiti skepsu, ali počeli smo barem malo da uveravamo i one koji "sede na koferima" i čekaju gde i kuda će otići da ovo jeste i može biti dobro mesto za život. Da Novi Sad jeste dobar grad za život, da ovo jeste dobra država i da to kakav će nam biti Novi Sad, Srbija ili Evropa zavisi pre svega od nas samih.


Brižit Fur i Miloš Vučević

Gradonačelnica Amijena zahvalila je Novom Sadu na velikom uspehu i značajnim aktivnostima koje je ostvario kao evropska prestonica mladih i naglasila da će Amijen od Novog Sada moći mnogo toga da nauči, imajući u vidu da je i njihova želja i ambicija da kreiraju programe sa dugoročnim efektima.

Predstavnike aktuelne i buduće prestonice mladih i goste pozdravila je i Austrijanka Karina Autengruben, poželevši Amijenu da bude barem toliko uspešan kao Novi Sad, a koordinator OPENS-a 2019. Vukašin Grozdanović podsetio je na sve najznačajnije aktivnosti Novosađana od kandidature za "prestonicu" do ostvarenja tog velikog cilja, pre dve godine u bugarskom gradu Varni.


DIJALOG SA PREMIJERKOM

UOČI ceremonije primopredaje titule, premijerka Ana Brnabić učestvovala je na skupu "Dijalog mladih sa predsednicom Vlade", koji je u zgradi Rektorata UNS organizovala Krovna organizacija mladih Srbije uz podršku Omladinske prestonice Novi Sad 2019. - OPENS.

Razgovarano je o podršci mladima za olakšan ulazak na tržište rada i dostojne radne uslove, podršci za osamostaljenje kao i o obezbeđenju sigurnih prostora i servisa za mlade.