TRSTENIK - TAČNO 39-oro dece iz Predškolske ustanove “Biseri” i nekoliko zaposlenih u ovoj ustanovi u Trsteniku javilo se hitnoj službi Doma zdravlja sa simptomima povraćanja i bolova u stomaku u toku jučerašnjeg dana i u noći između utorka i srede. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac su na terenu i radi se epidemiološki i sanitarni nadzor kako bi se utvrdio uzrok tegoba.

U Domu zdravlja navode za “Novosti” da se Hitnoj službi u utorak javilo 39-oro dece,a da je 35 uputa dato za prijem u Opštu bolnicu u Kruševcu.

- Najviše dece je 2014. i 2015.-o godište, simptomi su dijareja i povraćanje i to je u ovom trenutku sve što znamo-predočava za “Novosti” dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja u Trsteniku.

Prema nezvaničnim informacijama, najverovatnije da je reč o nekoj vrsti patogene klice,a ne salmonela,a rezultati nadzora se očekuju kroz dva dana. U Opštoj bolnici Kruševac navode da su pregledali 12-oro dece iz Trstenika, a da ih je šestoro hospitalizovano.

Pročitajte još: ZBOG TROVANjA DEVOJČICE (2) U RAČI KRAGUJEVAČKOJ: Postupak protiv tri vaspitačice

- Od juče od 18 sati, tokom noći do jutra, pojačano je upućivanje dece zbog sličnih stomačnih tegoba povraćanja i bolova u stomaku, uz prethodnu najavu iz trsteničkog Doma zdravlja ka Dečijem odeljenju u Kruševcu -iznosi dr Savko Marković,pomoćnik direktora kruševačke bolnice.

Foto: S. Babović

- Po prijemu su urađene neophodne dijagnostičke analize,započeta je adekvatna terapija. Sva deca su stabilnog opšteg stanja,očekuje se brz oporavak.

Budući da je reč o povećanim broju prijema pacijenata sa užeg područja obaveštena je i edemiološka služba, kao i sanitarna inspekcija. U Predškolskoj ustanovi “Biseri” navode da se sa sličnim simptomima javljaju i u Kruševcu i u školama iz Trstenika, kao i da dok ne stignu rezultati ne mogu da budu sigurno o čemu je reč.

- Danas nema nijednog javljanja deteta, u kontaktu smo sa pedijatrijom, preduzeli smo sve potrebne mere, obavestili Epidemiološku službu Zavoda,ali zvanično nemamo još uvek nikakve rezultate-predočava za “Novosti” Marina Petrović,direktorka PU “Biseri”.-Naša hrana je pod stalnom kontrolom, a lekarima su se javljali i vaspitači koji nisu ni radili tog dana.