KRUŠEVAC - ZA četvoročlanu porodicu Đorđević iz Kosova Polja u utorak je počeo nov život: nakon duže od 10 godina podstanarskog života u izbeglištvu, dobili su krov nad glavom u naselju Dedina u Kruševcu zahvaljujući programu EU, humanitarnoj organizaciji ASB iz Nemačke i lokalnoj samoupravi.


- Kruševac odavno doživljavamo kao svoj grad, mnogo smo zahvalni na svemu što se dogodilo, sada smo dobili i opremljenu kuću sa nameštajem i belom tehnikom, ne možemo biti srećniji-svedoče Zlatibor i Sonja Đorđević,poreklom iz Kosova Polja, kojima su uručeni ključevi prve od tri montažne kuće u okviru programa EU podrške interno raseljenim licima i povratnicima.


Đorđevići su živeli kao podstanari u istom naselju,a kuću od 50 i 70 kvadrata dobile su još dve četvoročlane porodice, Đorđevići i Parlići, u Malom Golovodu i u Aerodromskoj ulici u Kruševcu. Najugroženijima na teritoriji grada je pored tri montažne kuće obezbeđena i druga vrsta neophodne podrške, sedam seoskih domaćinstava, 14 građevinskih parcela i 18 ekonomskih grantova.


- Ukupan iznos sredstava koji je namenjen Kruševcu bio je 214.000 evra, a učešće grada u kofinansairanju bio je 11.000 evra - predočava Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnika.


PROČITAJTE JOŠ: Izbeglicama dosad 2.000 kuća


U ASB organizaciji iz Nemačke napominju da je cilj projekta bio da se lokalnim samoupravama pomogne u pronalaženju trajnog stambenog rešenja za ugrožena lica,kao i da im se pruži ekonomski podstrek za dalji samostalni život i rad.


foto S.Babović


- Ovo su prve kuće izgrađene u okviru celog programa, čija je ukupna vrednost u Srbiji 5,56 miliona evra,a koji u Sbriji implementira nekoliko organizacija - napominje Mauro Maoli, predstavnik ASB. -Simbolično, uručenje ključeva odigralo se na Međunarodni dan ljudskih prava.foto S.Babović


U Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije podvlače da je Kruševac još 90-ih godina bio otvoren za prijem izbeglica, kao i da je tu,samo 1996.godine, novi dom našlo oko 6.000 izbeglica. U saradnji sa gradom, nastaviće se pomoć na rešavanju potreba interno raseljenih lica, kojih je u Kruševcu oko 8.000.


foto S.Babović