OPŠTA bolnica u Subotici, koja postoji već 178 godina, spremna je za temeljnu rekonstrukciju. U ovu zdravstvenu ustanovu, u kojoj se leči više od 200.000 ljudi sa severa naše zemlje, Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije uložiće od 25 do 30 miliona evra.

- Projekat za kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice, koja podrazumeva 35.000 kvadrata bolničkih prostorija - glavne zgrade i svih 20 objekata koji se nalaze u krugu, i šest hektara dvorišnog prostora, sa saobraćajnicama, vodovodnom i kanalizacionom mrežom, termoenergetskim postrojenjem je završen i nalazi se u Kancelariji za javna ulaganja - ističe dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici. - Projekat je pratio proces uknjižavanja određenih objekata, koji pravovremeno nisu bili upisani u katastar. Očekujemo odobravanje sredstava za rekonstrukciju i tender za odabir izvođača radova.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije je praćena razgovorom projektanata, arhitekata sa svakim doktorom i odeljenjem. Svaka soba je posebno analizirana u odnosu na potrebe. Ispunjen je glavni zahtev da sobe budu dvokrevetne sa kupatilima, da bi komfor pacijenata tokom hospitalizacije bio na najvećem mogućem nivou. Pritom, kapacitet bolnice će ostati na istom novou, primera radi, od šestokrevetnih soba napraviće se tri dvokrevetne. Postojeći broj liftova - četiri na osam spratova je apsolutno nedovoljan i taj broj biće dupliran. Predviđeni su novi tehničko-teretni liftovi koji će služiti za prevoz medicinskog materijala, prljavog i čistog veša... Umesto sadašnjih pet hirurških sala bolnica će imati osam. U sklopu rekonstrukcije biće urađen i Centar za vantelesnu oplodnju.


PROČITAJTE JOŠ - Dom zdravlja u Trsteniku dobija još pet lekara


- Taj prostor biće u rangu svih svetski razvijenih bolnica, a rekonstrukciju će pratiti nabavka nove opreme - dodaje dr Puškar. - Rekonstrukcija će se obavljati u etapama i nijednog trenutka ne može da ugrozi funkcionisanje bolnice. Kako budemo radili određeni segment, u drugom ćemo povećati kapacitete, te ni hirurgija, ni operacione sale, ni ginekologija i porođaji neće biti zastavljeni nijednog trenutka. Pred nama je veliki zadatak, ali dobrom organizacijom i radom sam siguran da ćemo to prevazići.

U Opštoj bolnici je tokom minule godine obavljeno 13 hiljada operacija, 1.300 porođaja, 240.000 ambulantnih pregleda...


Slobodan Puškar


BEZ ČEKANjA

- TO ne bi bilo moguće bez timskog rada, a izdvojio bih odeljenje Ortopedije, gde zahvaljujući novoj opremi i lekarima nema više liste čekanja, zatim Oftalmologiju, gde smo nasledili listu čekanja od tri godine, a očekujemo da tokom ove i sledeće godine ona bude prošlost. Potom Onkologiju, gde se radi sa najtežim pacijentima, Pulmologiju, Hitan prijem, Kardiologiju - dalje će direktor. - Imamo sreću da radimo u vreme znatnih ulaganja Vlade Srbije u zdravstvo, a zahvaljujući tome u Opštu bolnicu je u protekle dve godine uloženo 230 miliona dinara u vidu najkvalitetnije opreme.