U OKVIRU Dana Republike Srpske u Srbiji, na kojima će u narednih sedam dana biti priređeni raznovrsni program u 21 gradu, u Novom Sadu je u četvrtak održan susret privrednika Vojvodine i Srpske. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednik Vlade RS Radovan Višković razgovarali su o poboljšanju sveukupnih odnosa sa akcentom na jačanje spoljnotrgovinske razmene i ukidanje barijera.

Višković je pozvao kompanije iz Srbije, koje imaju predstavništva u BiH, da svoja sedišta premeste u Srpsku i da kroz povrat PDV dodatno pomognu lokalnim samupravama u tom entitetu.

- Vlada RS napravila je spisak privrednika, pre svega iz sfere poljoprivrede i prehrambene industrije, koji imaju određene probleme u funkcionisanju - rekao je Višković. - Ideja nam je da nađemo privrednike iz Vojvodine, koji bi na neki način ušli u vlasničku strukturu tih preduzeća u Srpskoj.

Pročitajte još - Radovan Višković: U Srpsku vraćamo predstavništva firmi iz Srbije

Sa druge strane, Milićević je najavio buduće korake Pokrajinske vlade za lakšu i bržu razmenu robe i usluga.

- Uskoro ćemo izaći sa predlogom mera šta se u tom kontekstu može učiniti da kamioni manje čekaju na granicama, da bude brži protok robe i da budu smanjeni troškovi u prometu naših kompanija - rekao je Milićević. - To će samim tim podići njihove prihode.

U razgovoru u Privrednoj komori Vojvodine dogovoren je zajednički nastup privrednika na međunarodnim sajmovima.

Na skupu je bilo reči i o predstojećem 16. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Bijeljini, kao i o već najavljenim Danima Vojvodine u Republici Srpskoj, koji će biti održani od 13. do 15. septembra u Trebinju. U razgovorima su učestvovali i šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, predsednik Privredne komore Srpske Borko Đurić i predsednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Pročitajte još - UDRUŽENO DO GOSTIJU: Turističke organizacije Vojvodine i Republike Srpske potpisale protokol

ENCIKLOPEDIJA SRPSKE

U GRADSKOJ biblioteci u Novom Sadu predstavljen je drugi tom Enciklopedije Republike Srpske, o kojoj je govorio predsednik Akademije nauka i umetnosti RS akademik Rajko Kuzmanović.

U okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji na novosadskom Trgu slobode održan je koncert "U zagrljaju zavičaja".