NOVA teretna pruga u Smederevu, koja povezuje Luku i Industrijsku zonu sa železničkim Koridorom 10, biće gotova za sedam dana, a završne radove je u petak posetila ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je procenila da od ovih sedam i po kilometara - u ovom delu Srbije - nama strateški važnijeg posla.

Jer, kolosek koji će povezivati lučki Terminal za rasute i generalne terete sa postojećom prugom od Smedereva do Male Krsne je prvi u Srbiji izgrađen isključivo za teretni saobraćaj. Investicija je vredna devet miliona evra, izvođač radova je bio "Štrabag", a projekat i nadzor su delo saobraćajnog instituta CIP.

Novoizgrađena pruga, od kapitalnog je interesa za Smederevo, planirana je još od 2005, s obzirom na to da se očekuje i njen doprinos razvoju turizma.

Pročitajte još - Biće posla na pruzi

- Ovo će omogućiti izmeštanje koloseka iz centra Smedereva, pa će Tvrđava konačno moći da bude stavljena pod zaštitu UNESKO. To će omogućiti i početak njene obnove - naglasila je Zorana Mihajlović.

Ipak, postojeće šine će u centru grada - zbog transporta finalnih proizvoda iz železare "Hbis" - ostati najkasnije do završetka izgradnje Luke u Smederevu. Teretni saobraćaj bi trebalo potpuno da se izmesti tokom naredne dve godine...

Najavljeno je i ulaganje države u razvoj vodnog saobraćaja od ukupno 380 miliona evra.

- Za dvadesetak dana će biti raspisan tender za izgradnju Luke i očekujem da radovi počnu u martu naredne godine. Za 93 miliona evra, od kojih 53 obezbeđuje Republika, a ostatak je kredit, ovaj deo Srbije će postati svojevrsno čvorište kada je reč o ovoj vrsti teretnog saobraćaja - zaključila je ministar Zorana Mihajlović.

Pročitajte još - Vučić: Koridor 10 menja sliku Srbije

USPEH

TOKOM minule dve godine, postavljeno je oko sedam kilometara koloseka, izgrađena su tri mosta i više od četiri kilometra kontakne mreže - uz savremenu signalizaciju i putne prelaze obezbeđene rampom. Tu je i nova, moderna železnička stanica, a radovi su - sa devet miliona evra - finansirani iz budžeta Republike Srbije.