Bezbednost kupača na Štrandu: Budno motre sa osmatračnica

Lj. P.

20. 08. 2019. u 19:39

Безбедност купача на Штранду: Будно мотре са осматрачница

Spasioci u svakom trenutku spremni da reaguju Foto D. Dozet

O bezbednosti kupača na novosadskom kupalištu brine 38 spasilaca. Dnevno u smeni najmanje 18 čuvara koji su spremni da intervenišu

O NOVOSAĐANIMA koji osveženje traže na gradskoj plaži Štrand, najuređenijoj na Dunavu, svakodnevno brine 38 licenciranih spasilaca, obučenih za sve vrste spasavanja u vodi, kao i za pružanje prve pomoći. U zavisnosti od posete, određuje i broj spasilaca koji tog dana dežuraju, i kako od početka sezone, odnosno 1. maja, do danas, dnevno u smeni je najmanje 18 ljudi. Iz drvenih osmatračnica, od otvaranja do zatvaranja kapija kupališta, budno prate šta se dešava na obali, reci i plaži.

PROČITAJTE JOŠ - "Central perk" u gradu na Begeju

Šef spasilaca na Štrandu, Miroslav Begović, ponosan je na to što se na ovoj plaži, kao malo kojoj, a posebno rečnoj, gde je ovaj posao mnogo teže raditi nego na mirnim vodama, može pohvaliti da se za 13 sezona koliko dugo je angažovan kao spasilac na novosadskoj plaži, nijedan slučaj davljenja nije završio fatalno.

- Naravno da ima kupača koji ne poštuju pravila i odlaze da plivaju van ograničenog prostora, odnosno bova - kaže Begović. - U tome prednjače stariji kupači, koji za sebe tvrde da su dobri plivači i da dobro poznaju sve ćudi Dunava.

Ovih dana je, predočava naš sagovornik, vodostaj nizak, pa se može šetati kroz vodu, što pojedini kupači i rade. Problem je što odlaze daleko, van vidokruga spasilaca, a nisu retki slučajevi da sa sobom vode i decu.

- Da bi bezbednost ostala na najvišem nivou, apelujemo na građane da se pridržavaju uputstava naše spasilačke službe - kaže Begović. - Ono što je bitno jeste da u vodu ne treba ulaziti naglo, treba izbegavati skakanje u vodu, dok je plivanje dozvoljeno samo do bova. Za intervencije na vodi, od opreme na raspolaganju imamo dva čamca.

A da je posećenost na Štrandu velika, posebno u danima kada se beleže visoke tepnerature, svedoči i podatak JKP "Gradsko zelenilo", da radnim danom bude između 5000 i 7.000 posetilaca. U dane vikenda ta cifra je dupla, jer spas od vrućine na novosadskoj plaži nađe od 10.000 do 15.000 kupača.

- Prvih 40 dana, od otvaranja kapija 1. maja bilo je kišno i posećenost je, razumljivo, bila slaba - kažu u "Zelenilu". - A onda kada su usledila dva tropska perioda, posećenost je značajno povećana i do sada je prodato 300.000 dnevnih ulaznica. Tome treba dodati i još 5.000 sezonskih karata. Već godinama ulaz košta 50 dinara, a za decu do sedam godina je ulaz besplatan.

HUMANITARNA AKCIJA

SVAKOG ponedeljka, već šestu sezonu, na Štrandu se organizuje akcija "Humanitarni ponedeljak" i posetioci umesto ulaznica, u kutije postavljene na ulazu, ostavljaju koliko mogu da izdvoje, za pomoć u lečenju dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije