Novi Sad: Nizak vodostaj pogoduje svim majstorima

Z. GRUMIĆ

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 11:28

Нови Сад: Низак водостај погодује свим мајсторима

Pripremaju se investicioni radovi i na RTV - Foto Z. Grumić

Izgradnja glavne novosadske crpne stanice kod Žeželjevog mosta uveliko se odvija. JKP "Vodovod i kanalizacija" paralelno izvodi nekoliko investicionih radova

IZGRADNjA nove glavne crpne stanice otpadnih voda (NGC 1) u Novom Sadu, veliki posao započet krajem prošle godine, odmiče u skladu s planiranom dinamikom i datim rokovima za realizaciju te velike investicije gradskog komunalnog sektora.


Na gradilištu u neposrednoj blizini Žeželjevog mosta i Kvantaške pijace, odnosno na uglu Ulice Marka Miljanova i Beogradskog keja, još se izvode građevinski radovi, a trenutno je u toku izrada izlivnog kolektora koju umnogome olakšava trenutno nizak vodostaj Dunava.


U JKP "Vodovod i kanalizacija" napominju, za "Novosti", da je specijalna hidromašinska oprema, koja će biti smeštena u budući objekat NCG 1, ranije poručena i već pripremljena od proizvođača.

- Nadzorni organ i projektant idu sledeće nedelje u fabriku u Nemačku da pregledaju tu opremu, i ako sve bude u redu, uskoro očekujemo isporuku.


Nova crpna stanica, u čiju je izgradnju i opremanje iz gradskog budžeta izdvojeno oko osam miliona evra, projektovana je da primi vode novosadskog južnog sliva sa postojeće crpne stanice u Radničkoj ulici, koja bi potom trebalo da bude ugašena u naredne dve godine.


Jačanje kapaciteta prečišćavanja otpadnih voda, odnosno izgradnja crpne stanice kod Kvantaške pijace, preduslov je za izgradnju novosadskog centralnog prečistača otpadnih voda.


Pročitajte još: U Dunav - bez smrada


Uporedo se pripremaju ili ostvaruju i drugi investicioni radovi "Vodovoda i kanalizacije", među kojima je izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) na Mišeluku u Sremskoj Kamenici, projekat za koji je u toku pribavljanje lokacijskih uslova, a potom i građevinske dozvole.Za realizaciju te investicije obezbeđeno je neophodnih 16 miliona dinara, a kako se očekuje, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja novembra.


A za izgradnju vodovoda i kanalizacije u naselju Bocke u Sremskoj Kamenici očekuje se uskoro javna nabavka za izvođača radova koji bi trebalo da počnu u drugoj polovini septembra.


BEGEČ

U DELU gradskog programa investicija u vodovodnu mrežu najveći iznos, od 100 miliona dinara, planiran je za prvu fazu radova na povezivanju naselja Begeč sa vodovodnim sistemom Novog Sada. - Pripremljena je dokumentacija za pokretanje tendera za izvođača radova. Izgradnja dovodnika treba da počne sredinom septembra - kažu u "Vodovodu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije