KRALjEVO – Uprkos paklenoj vrućini i tropskoj temperatuti, lepa tradicija nije izneverena. Petu godinu za redom u Progorelici nadomak Kraljeva održan skup ljubitelja i vlasnika freza iz ovog sela u dolini Ibra i okoline pod nazivom - „Frezijada 2019“.

Kao i lane, i ovogodišnja jedinstvena manifestacija u organizaciji ovdašnje Mesne zajednice i Udruženja građana „Dolina kraljeva“ okupila je pedesetak vlasnika lakih poljoprivrednih mašina – motokultivatora, popularnih freza.

- Progorelica je fenomen po tome što po broju stanovnika ima najviše freza. Gotovo da nema domaćinstva u čijem dvorištu nije parkirana bar jedna ova mašina koja nam dosta pomaže u obavljanju poljoprivrednih poslova, ali i transporta na kraćim deonicama. Malo troši, kalo traži, ali mnogo daje – pričaju za „Novosti“ meštani Progorelice pripremajući svoje „moćne“ mašine za svečani defile freza najpre na vrelom asfaltu Ibarske magistrale, a potom i lokalnim putevima kroz selo.

Pročitajte još:
Kad freze "zagrme" (FOTO)

Posle defilea freza posebno ukrašenih i okićenih za ovu priliku, čak je jedna vukla specijalnu prikolicu na kojoj se na ražnju okretalo prase, usledio je skup na livadi kod takozvane „Bugarske česme“. Tu su učesnici, kao i brojni radoznalci, mogli da razgledaju mašine, međusobno se upoznaju i razmene iskustva.


- Osamdesetih godina prošlog veka ovdašnji meštani su, ponajviše zbog nedostatka novca, ali i usitnjenosti zemljišta na ovoj teritoriji, dali prednost motokultivatoru u odnosu na traktor. Tako je i danas, pa mnogi freze nazivaju i svojim ljubimcem – kaže Slavko Marić, predsednik Udruženja „Dolina kraljeva“. - Kao što to i priliči, na kraju druženja nagradićemo tri najoriginalnije freze, a pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program.


U okviru „Frezijade“ održan je i fudbalski turnir na kojem su koplja ukrstili domaći OFK Progorelica sa rivalima iz susednih sela - FK Budućnost iz Konareva, FK Lazac i FK Rudar iz Tavnika. Naravno, nije izostalo ni obavezno „treće poluvreme“. A, uz pesmu, kvalitetno meze i piće, druženje je pod šatrom potrajalo do kasnih večernjih sati.