U Vlasotincu čiste sedam kanala da izbegnu poplave

I. Mitić

05. 08. 2019. u 15:50

У Власотинцу чисте седам канала да избегну поплаве

Početak uređenja kanalske mreže - Foto I. Mitić

Vlasotinčani, uz pomoć kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, odlučili da deluju preventivno. Radovi će od budućih šteta zaštititi žitelje Stajkovca, Gložana i Konopnice

DRŽAVA je, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, za čišćenje 25 kilometara vodotoka na teritoriji lokalne samouprave u Vlasotincu izdvojila 64 miliona dinara. Radi se o sedam kanala za odbranu od poplava koji su ranijih godina, usled izlivanja, pričinjavali znatne štete žiteljima većeg broja naseljenih mesta.

Pomoćnik predsednika opštine u Vlasotincu Vladimir Kocić najavljuje da će do kraja septembra biti očišćeni Gložanski i Stajkovački potok, Orašačka dolina, kanal uz magistralni put Leskovac - Vlasotince i potoci Orašje - Batulovce, Ladovica - Batulovce - Stajkovce i Kukavica - Batulovce. Kaže i to da je ovo deseti projekat koji lokalna samouprava realizuje posredstvom pomenute Vladine Kancelarije, te da je njegov značaj - nemerljiv.

- Ti kanali decenijama nisu čišćeni, voda je zbog rastinja više prolazila van propusta, nego kroz njih, a svaka veća kiša je plavila više desetina domova i ogromne površine obradivog zemljišta sa kojih se nije povlačila i po dvadesetak dana. Ovi radovi su spas za nekoliko sela, posebno za Stajkovce, Gložane i Konopnicu, a više nećemo biti ni u situaciji da nam velike vode poplave i magistralni put, te prekinu komunikaciju sa Vlasotincem - ističe Goran Stojiljković iz Konopnice, inače odbornik i član saveta tamošnje Mesne zajednice.

Iz lokalne samouprave ističu i to da su kod nadležnih u Vladi Srbije, posle lanjskih poplava, uporno tražili sredstva da deluju preventivno, s obzirom na to da su kanali koji će sada konačno biti očišćeni postajali sve ozbiljnija pretnja.

Pročitajte još: Posle tri poplave most ode u istoriju

- Tražili smo podršku za otklanjanje uzroka, umesto da se stalno bavimo otklanjanjem posledicama elementarnih nepogoda. Pored ovog projekta, inače, trenutno radimo i na atmosferskoj kanalizaciji u mesnoj zajednici "Rosulja", u šta će takođe biti uloženo oko 65 miliona dinara - zaključuje prvi čovek Vlasotinca Zoran Todorović.

MILIONI ZA SANACIJU

ZA sanaciju mostova i takozvanih obalnih oslonaca, izgradnju potpornih zidova i betonskih propusta, te za rekonstrukciju fekalne i atmosferske kanalizacije u Industrijskoj zoni, lokalna samouprava u Vlasotincu je od države - takođe posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima - lane dobila 50 miliona dinara, dok je izgradnja novog mosta u Konopnici, jer je stari oštećen u poplavama godinama bio zabranjen za saobraćaj, koštala milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije