Niš bez tajni

D. ALIHODžIĆ

23. 07. 2019. u 06:23

Ниш без тајни

Foto D. Alihodžić

Prvi rezultati nacionalnog projekta nazvanog "Otvoreni podaci, otvorene mogućnosti". Važna i upotrebljivost dostupnih informacija

KORISNE informacije iz gotovo svih oblasti javnog i privrednog života su zainteresovanima dostupne posredstvom portala otvorenih podataka, na internet-adresi www.data.gov.rs. Iako lokalna samouprava u Nišu nije prva koja je pristupila projektu nazvanom "Otvoreni podaci, otvorene mogućnosti" - čiji su realizatori na nacionalnom nivou Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije - najveći grad na jugu zemlje je šampion po broju otvorenih podataka i njihovom kvalitetu.

Nišlije prednjače po informacijama iz celokupne Gradske uprave, te organizacionih jedinica na nivou 17 sekretarijata i 12 javnih odnosno javno-komunalnih preduzeća, a podatke mogu da koriste istraživači, rukovodioci i zaposleni u javnoj upravi, mediji, preduzetnici, programeri, organizacije civilnog društva, pa i pojedinci...

PROČITAJTE JOŠ - Niš: Tužbe "teške" 2,3 milijarde


- Posebno su značajni podaci o javnom prevozu, o obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, poljoprivrednom zemljištu, energetskim bilansima gradske toplane, kvalitetu voda, parking zonama, cenama na pijacama, prostornim i urbanističkim planovima, komunalnoj policiji, poslovnom prostoru u vlasništvu Grada, građevinskim i upotrebnim dozvolama, ozakonjenju... a lokalna samouprava je otvorila i podatke o budžetu za ovu godinu - kaže pomoćnik gradonačelnika Niša Goran Milosavljević.

S obzirom na to da je ovde, posebno od novembra prošle godine, aktivno više od 150 preduzeća koja se bave naprednim tehnologijama, otvoreni podaci će biti od posebnog interesa za nove generacije preduzetnika, odnosno startapove i nove kompanije iz Centra za inovativno preduzetništvo.

INICIJATIVA IZ 2015.

MARIJA Kujačić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu podseća na to da je inicijativa za otvaranje podataka u Srbiji pokrenuta još 2015, kada je to uneto u Zakon o elektronskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije