MEĐUNARODNI viteški festival "Despot Stefan Lazarević - Džast aut" veoma brzo je uspeo da se pozicionira na svetskoj mapi viteških festivala, da postane najveći viteški festival u Evropi i jedini na kom je ulaz besplatan - ocenio je na konferenciji za novinare direktor ovog festivala Vladimir Blagojević. Viteško selo, kraj zidina manastira Manasije, prve godine obišlo je 20.000 posetilaca, a tokom prošlogodišnjeg festivala kroz Despotovac je prošlo 100.000 ljudi. Prve godine učestovali su vitezovi iz 15 zemalja, a lane oko 1.000 iz 23 zemlje.

- Uspeli smo da dovedemo goste iz cele Evrope, ali i iz Kine, Irana i Turske. Dakle, stekli smo veliko poštovanje u muslimanskim zemljama i drago mi je što ljudi druge vere dolaze da se poklone moštima despota Stefana i našoj baštini. Video-objavu "Majkrosoft njuz" portala, u kojoj je napravljena komparacija između "Gejm of trons", najgledanije serije na planeti u poslednjih sedam godina, i scena iz Manasije, videlo je 10.000.000 ljudi. Srce mi je puno što možemo da pravimo ovakvu retrospektivu za samo četiri godine - rekao je Blagojević.

Pročitajte još - Vitezovi iz 22 zemlje kraj drevne Manasije

On je dodao da se za peti međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević - Džast aut", koji će biti održan od 23. do 25. avgusta, priprema puno noviteta. Biće zanimljivih nastupa, među kojima valja pomenuti Saru Vlajić, koja će na harfi svirati kompozicije u srednjovekovnom kostimu. U turniru u viteškom selu učestvovaće profesionalni borci iz celog sveta. Akcenat će biti na najmlađim takmičarima. Očekuju ratnike iz Sudana i Irana, kao i žene borce valkire iz Norveške.