Biznis plan, pa na konkurs

Z. GRUMIĆ

10. 06. 2019. u 21:47

Бизнис план, па на конкурс

Dobrodošao svaki oblik preduzetništva Foto Arhiva VN

Podsticaji za pokretanje preduzetništva i samozapošljavanje kandidata sa NSZ u Novom Sadu. Za jednokratnu podršku predviđeno od 200.000 do 400.000 dinara

NEZAPOSLENIM Novosađanima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ukazana je prilika da pokrenu jedan od oblika preduzetništva, ili da osnuju privredno društvo, i to uz podršku Grada, dobijanjem subvencija za samozapošljavanje.

Prema javnom pozivu, objavljenom u ponedeljak, 10. juna na internet-

-stranici Grada Novog Sada i na Oglasnoj tabli NSZ, subvencije će biti dodeljene u jednokratnim iznosima od 200.000 do 400.000 dinara, u zavisnosti od novoregistrovane delatnosti, odnosno visine opravdanih troškova i ulaganja iskazanih u biznis planu, koji uz ostalu dokumentaciju treba da priloži budući preduzetnik.

- Nezaposlena osoba koja ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci - navode u Gradskoj upravi za privredu, kojoj se zahtev sa biznis plan i podnosi, u dva primerka.

Ovaj program mera daje i mogućnost da se više nezaposlenih udruži. U tom slučaju svaki od njih pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvaruje pravo na subvenciju u predviđenim iznosima.

Pročitajte još - Nezaposlenost u Novom Sadu smanjena za 19,17 odsto

Među neophodnim uslovima za ostvarivanje ove značajne finansijske podrške je da je prebivalište onoga ko konkuriše na teritoriji Novog Sada, kao i da privredno društvo koje planira da osnuje, mora takođe da bude na novosadskoj gradskoj teritoriji.

Potrebno je i da kandidat za subvenciju priloži i dokaz o završenoj obuci iz preduzetništva, po planu i programu obuke u organizaciji NSZ, ili druge odgovarajuće organizacije. U Gradskoj upravi dodaju da zahtev treba da bude podnet na propisanom obrascu, koji može da se preuzme direktno u toj upravi (Rumenačka 110a), ili na sajtu Grada Novog Sada.

Odluku o dodeli subvencije za samozapošljavanje doneće gradonačelnik Miloš Vučević, na osnovu predloga Komisije za realizaciju mera zapošljavanja, koja prethodno, sa Gradskom upravom za privredu, detaljno proveri sve podnete zahteve i obavi bodovanje u skladu sa utvrđenim kriterijumima.

Tu, između ostalog, spadaju planirana vrsta delatnosti, potrebni resursi za otpočinjanje sopstvenog biznisa, tržište za plasman proizvoda i drugo.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje otvoren je do 28. juna ove godine.

PRAVA I OBAVEZE

GRADONAČELNIK, direktor NSZ i korisnik zaključiće ugovor u roku od 30 dana od donošenja odluke o odobravanju subvencije za samozapošljavanje. Ugovorom će biti utvrđena međusobna prava i obaveze u realizaciji ove mere aktivne politike zapošljavanja, navode u Gradskoj upravi za privredu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije