Pirotski Tigar: Iz opanaka u radijalne pneumatike

V. ĆIRIĆ

06. 05. 2019. u 09:15

Пиротски Тигар: Из опанака у радијалне пнеуматике

Foto V. Ćirić

Pre šest decenija, u pirotskom "Tigru" je pokrenuta prva proizvodnja guma za automobile u SFR Jugoslaviji. Vizija tadašnjeg direktora Radmila Marinkovića Gale preporodila čitavu Srbiju

KADA je, pre nekoliko meseci, kao grom iz vedra neba odjeknula vest da su Piroćanci, po prosečnim primanjima, odmah iza pojedinih, centralnih beogradskih opština, svi su znali da su takvom statističkom podatku i te kako doprinele zarade zaposlenih u "Tigar tajersu", koji je u vlasništvu svetske gumarske imperije "Mišlen".

Ipak, mnogi su se tih dana setili i već pomalo zaboravljenog Radmila Marinkovića Gale, čuvenog generalnog direktora "Tigra", za čijeg je mandata, pre tačno šest decenija, u Pirotu pokrenuta proizvodnja automobilskih guma. Bio je to, zahvaljujući njemu, prvenac na prostorima SFRJ, uz tada već standardnu proizvodnju opanaka, čizama i druge gumene robe.

Marinković, nažalost, od pre tri godine više nije među nama, ali će ostati upamćen kao vrstan stručnjak i vizionar, koji je u pravom trenutku znao kako unaprediti fabriku, ovaj kraj Srbije, pa i Jugoslaviju...

Pročitajte još: Pirotski "Tigar": Gazda poštuje zaposlene

Kako navodi pirotski hroničar Borivoje Kostić, kada je 1954. diplomirani ekonomista Radmilo Marinković sa mesta u Opštinskoj upravi preuzeo "Tigar", fabrika je imala samo 300 radnika. I, da bi otpočeo proizvodnju radijalnih pneumatika, čuveni Gala je uspostavio saradnju sa američkim "Gudričem", ali i sa francuskim "Mišlenom", koji je obučavao buduće pirotske stručnjake. Istovremeno je počelo i stipendiranje domaćih studenata tehnologije gumarstva, a Marinković je toliko verovao u "Tigrovu" perspektivu da je odbio i postavljenje na mesto ministra ekonomije!

BRAVO RADMILO Marinković je krajem prošle godine posthumno nagrađan najvišim gradskim priznanjem, a u "Tigar tajersu" trenutno radi oko 3.000 gumara.

Srećom, tokom razvoja fabrike automobilskih guma Piroćanci nijednog trenutka nisu odustajali od saradnje sa "Gudričem", koji je u međuvremenu postao deo "Mišlenovog" sistema, pa su sedamdesetih godina prošlog veka kompletne potreba kragujevačke "Zastave" za prvu ugradnju pokrivali na krajnjem jugoistoku Srbije, a uspešno je servisirano i kompletno tržište SFRJ. Kada je, nešto kasnije, započeta i proizvodnja radijalnih pneumatika, u Pirotu je sektor gumarstva već angažovao više od 4.000 radnika.


Jedna od sudbonosnih odluka Marinkovićevih naslednika je bila i francusko preuzimanje fabrike, pa je "Mišlen" 2009. postao stoprocentni vlasnik nekadašnjeg "Tigra" koji je već godinama četvrti izvoznik iz Srbije, sa prometom većim od 300 miliona evra godišnje. Odluku da postanu deo velike svetske gumarske imperije, tadašnji direktor Dragan Nikolić je obrazložio činjenicom da su neophodna velika ulaganja u nove tehnologije. I pokazalo se da je bio u pravu jer će ove godine biti proizvedeno oko 20 miliona raznih pneumatika, pa su Piroćanci uveliko pozicionirani i na svetskoj mapi proizvođača guma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije