POSLE Kule i Crvenke, Sivac će biti treće naselje u kulskoj opštini koje će dobiti kanalizaciju. Da to nije bilo tek puko obećanje u kampanji pred vanredne lokalne izbore, održane 16. decembra, potvrdio je radni sastanak koji je nedavno u Kuli s predstavnicima Opštine održao Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je u razgovoru sa predsednikom Opštine Damjanom Miljanićem, njegovim zamenikom Karoljem Valkom i sekretarom MZ Sivac Bobanom Damjanovićem predočio mogućnost da izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda u Sivcu bude finansirana kreditnom linijom Vlade Mađarske.

PROČITAJTE JOŠ - Sivac: Iz poplave isplivao nemar

- Aranžman bi sklopile vlade Srbije i Mađarske, tako da bi novac za izgradnju kanalizacije u Sivcu, Opština dobila kao bespovratna sredstva, kako je bilo i u slučaju postavljanja mreže u Kuli i Crvenki - rekao je Miljanić.

Izgradnja kanalizacije i industrijske zone su prioritetne investicije u Sivcu u naredne četiri godine.

- Uz podršku mađarske vlade, računa se i na pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine - naznačio je Miljanić.

Predviđeno je da se prečistač otpadnih voda izgradi na izlasku iz Sivca ka Crvenki, gde je planirano i uređenje industrijske zone. Miljanić je naglasio da postoji projekat za mrežu i prečistač u Sivcu, ali je odavno napravljen, pa će verovatno morati da se revidira.

Sivčani su sa oduševljenjem primili vest da će konačno dobiti kanalizaciju, jer mnoga domaćinstva, posebno u doljanskom kraju i Jamurama, zbog visokog nivoa podzemnih voda muku muče s prelivanjem septičkih jama, a taj problem je naročito izražen u stambenim blokovima u centru sela, gde se fekalna voda izliva u podrume. Od zagušene septičke jame širi se nesnosan smrad između pošte, pijace i katoličke crkve.

Sve žalbe građana završavale su se sleganjem ramena nadležnih u MZ, koji su objašnjavali da se nevolje mogu otkloniti jedino izgradnjom kanalizacije, napominjući da je to izuzetno skup projekat da bi mogao da bude realizovan.

Imre Kern sa predstavnicima Opštine

Sivac, selo sa oko 8.000 stanovnika i više od 2.000 domaćinstava, nalazi se, kao i Crvenka, Kula i Vrbas, na regionalnom putu Novi Sad - Sombor. Kanalizacija u Crvenki biće potisnim vodom spojena sa magistralnim kolektorom između Kule i Vrbasa, odakle će otpadne vode odlaziti u centralni prečistač u Vrbasu, umesto da, kao dosad, zagađuju VBK. Sivačka kanalizacija neće biti deo tog sistema, nego samostalna, a prečišćena voda će se, kao i u Vrbasu, ulivati u VBK.

CRPNA STANICA NA KANALU

UZ otpadne vode, velike neprilike žiteljima Sivca stvaraju i atmosferske vode, koje pri obilnim padavinama uzrokuju poplave, jer ne mogu da se ulivaju u VBK, čiji je nivo viši od naselja. I taj problem će, navodi predsednik opštine, biti rešen, jer će biti izgrađena crpna stanica, koja će atmosferske vode prepumpavati u VBK. Po 25 miliona za ovaj poduhvat obezbediće Opština i JVP "Vode Vojvodine".