Grad Brangović pohodili i Skandinavci

Branko PUZOVIĆ

14. 04. 2019. u 07:00

Град Бранговић походили и Скандинавци

Izložba o Jerininom gradu u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu / Foto B. Puzović

U Narodnom muzeju u Valjevu izložba sa arheološkim nalazima utvrđenja u kanjonu Gradac. U šestom veku tu je postojalo naselje sa oko 200 kuća i više od 700 žitelja

ZAGONETNO utvrđenje, površine oko tri hektara, u kanjonu reke Gradac - Jerinin grad, sedam kilometara od Valjeva, ubraja se među najznačajnije arheološke lokalitete ranog srednjeg veka na području severozapadne Srbije. Otkriva praznine u istoriografiji prelaza iz pozne antike u rani srednji vek, a u utvrđenju je pronađena i episkopska stolica, što potvrđuje da je bio u pitanju značajan verski centar, te grobnica u kojoj su sahranjene četiri osobe sa područja Skandinavije, Rusije, Srbije ili Nemačke!

Nalazi se na padinama teško pristupačnog brda Branig, iznad reke, u selu Brangoviću. Prema istraživanjima, u šestom veku tu je postojalo naselje sa oko 200 kuća, te više od 700 žitelja. Bila je to, ističu stručnjaci, velika naseobina, pogotovo što je bezmalo hiljadu godina kasnije Valjevo, u vreme Turaka, imalo tek nešto više od 500 stanovnika!

O OVOM istraživanju, u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu priređena je izložba "Jerinin grad Brangović, grad pre trga".

PROČITAJTE JOŠ - Nova ograda oko "Jerininog grada"

- U Jerininom gradu živeli su civili, vojna posada, crkveni velikodostojnici, zanatlije - kaže arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Postoji i dobar nalaz iz perioda seobe naroda, verovatno jedinstven na tlu Srbije. Otkrili smo građevine iz tog vremena, kao i posude koje još nisu potpuno rastumačene. Postojanje tog sloja života za srpsku arheologiju je veoma značajno. Od šestog veka, na tom mestu postojalo je i crkveno sedište, na koje se verovatno nastavljaju sva druga novijeg datuma.

Utvrđenje Jerinin grad


ARSIĆ je autor izložbe sa kustosima arheolozima Narodnog muzeja u Valjevu, Đorđem Đenićem i Elizabetom Čebašek, koja ističe da su prikazani različiti tipovi keramike iz gvozdenog doba, preko antičke epohe, do rane Vizantije.

PROČITAJTE JOŠ - “Jerinin grad“ još pun tajni

- Našli smo poljoprivredne alatke, metalne predmete, fibule, te amforu za koju je utvrđeno da potiče sa severa Afrike - naglasila je Elizabeta Čebašek. - Sačuvan je, čak, trag vidre koja je na tom području, u to vreme, živela.

Simboli na posudama Foto ZZSK Valjevo


BISER ARHEOLOGIJE

- ISTRAŽIVANjA Jerininog grada i izložba u Narodnom muzeju u Valjevu važni su, jer su u njih uključeni ne samo rezultati iskopavanja i obrade nalaza, već i ono što je pronađeno u oblasti fizičke antropologije, arheozoologije i prirodnih nauka, te animacija, rekonstrukcija, izrade modela otkrivenih objekata - rekao je dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za srednjovekovnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. - Ovaj lokalitet je pravi biser u kanjonu Gradca, predelu izuzetnih prirodnih odlika, koji bi trebalo adekvatno predstaviti i, uz nastavak istraživanja, iskoristiti za naredne generacije. Pogotovo što je do sada istražen svega kvadratni kilometar, odnosno tri odsto ukupne površine utvrđenja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije