TRSTENIK - Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, zajedno sa udruženjem „Jerinin grad“, započeli su arheološka istraživanja srednjovekovnog grada Grabovac, u narodu poznatijeg kao Jerinin grad. Istraživanja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Trstenika predstavljaju dugoočekivani nastavak za sada jedine pretrage vredne i slabo istražene tvrđave.

- Znamo da je, posle stradanja na Kosovu, 1389, kada su Srbijom iz Ljubostinje vladali kneginja Milica i despotica Jelena, kasnije monahinja Jefimija, Grabovac postao praktično centar srpske srednjovekovne države, što je manje poznat podatak - kaže Aleksandar Kandić, predsednik Udruženja „Jerinin grad“, koje od 2009. godine brine o utvrđenju.

Iako je čak tri puta veći od Koznika, a dva puta od Magliča, trstenički Jerinin grad - sve do pre tri godine - nije izazivao značajniju pažnju nauke. A već prvi rezultati istraživanja iz 2010. pokazali su koliko velike tajne krije ovaj grad...

PLjAČKA LETOS, u potrazi za blagom, „divlji“ kopači su izrovali deo tvrđave na mestu gde su arheolozi započeli istraživanje. Kako je kasnije utvrđeno, našli su skelet deteta čije poreklo nije bilo poznato... Slučaj je prijavljen nadležnima, ali uspeha u pronalasku počinilaca nije bilo.

Za samo dvadesetak dana pretraživanja terena, pronađen je srebrni novac iz vremena Vuka Brankovića, keramika, delovi oružja, ostaci prostorija...

Iako aktuelna istraživanja traju tek dve sedmice, stručnjaci veruju da će doći do istorijski značajnih rezultata u utvrđenju Grabovac - smeštenom na bregu visokom oko 300 metara, gde se nalazi gotovo 350 metara sačuvanih zidova.

Kako je već utvrđeno, najstarija fortifikacija podignuta je u šestom veku, u vreme vizantijskog cara Justinijana Prvog, a stručnjaci ukazuju da je tvrđava ne samo delimično oštećena u zemljotresu koji je bio pogodio Kraljevo, već je početkom ove godine došlo i do novog oštećenja jednog zida - usled otapanja snega.