Italijani će praviti miksere u Leskovcu?

I. MITIĆ

22. 09. 2018. u 17:40

U grad na Veternici mogao bi da dođe još jedan investitor, koji bi otvorio 2.000 radnih mesta. Dolazi kompanija koja ima pogone i u Rumuniji

Италијани ће правити миксере у Лесковцу?

Gradonačelnik u poseti investitorima Foto Grad Leskovac

U GRAD Na Veternici mogao bi da dođe još jedan investitor koji bi otvorio 2.000 radnih mesta u fabrici za proizvodnju malih kućnih aparata. Ovu vest gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je saopštio tokom obilaska kompanija "Autostop" i "Leskobeg" koje najavljuju širenje proizvodnje. Vlasnik jedne od njih tražio je od lokalne samouprave da im omogući da sagrade vrtić u kome bi bila smeštena deca radnika.

Gradonačelnik Cvetanović nije otkrio o kojoj se novoj kompaniji radi, ali je rekao da je već razgovarao s njenim predstavnicima koji će tokom narednog meseca obaviti i razgovore s potencijalnim radnicima. Reč je o italijanskoj kompaniji koja svoje pogone ima i u Rumuniji.

- Razgovarao sam i sa našim ambasadorom u Italiji i on mi je preneo njihove impresije o Leskovcu. Dolaze ovde da intervjuišu radnu snagu i želim da mi predstavnici medija, obaveštavanjem potencijalnih radnika, pomognu da u naš grad dovedemo još jednog investitora - kazao je gradonačelnik.

On je tokom posete preduzećima "Autostop" i "Leskobeg" koje u Leskovcu posluju pet odnosno tri godine naglasio da ovakve kompanije predstavljaju jedan od velikih oslonaca privrede Leskovca.

- One se od otvaranja konstantno šire i svim potencijalnim investitorima prenose poruku da je naš grad stabilno mesto za ulaganje - istakao je Cvetanović.

POSLOVNI REZULTATI "Autostop" se bavi proizvodnjom automobilskih patosnica i presvlaka. Fabrika je za pet godina povećala broj zaposlenih sa 50 na više od 600. Ona je prošle godine izvezla 650.000 setova patosnica i 32.000 setova presvlaka, a očekivani rast ovogodišnjeg izvoza procenjuje na oko 15 odsto. "Leskobegs" proizvodi velike vreće za široku industrijsku proizvodnju. NJenih 120 radnika svake godine proizvedu milion takvih vreća i one se izvoze na tržište zapadne Evrope. "Autostop" sledećeg meseca otvara pogon i u Bojniku s planom da zaposli 300 radnika, a "Leskobegs" najavljuje zapošljavanje još 50 ljudi.

Vlasnik "Autostopa" Panajotis Picikos izrazio je nameru da njegova kompanija napravi vrtić u fabričkom krugu, jer su gradski vrtići prepuni, pa njihovi radnici, tokom radnog vremena nemaju kome da povere decu na čuvanje.

- Ovo je fabrika u kojoj uglavnom rade majke s malom decom. Mi razumemo njihove potrebe. Pokušali smo da im izađemo u susret i da, u krugu fabrike, otvorimo vrtić za decu svih zaposlenih, ali nam je rečeno da to nije moguće - kazao je Picikos.

Vrtić bi koristila i deca radnika fabrike "Leskobegs", koja se nalazi u susednoj zgradi, ali to, po zakonu, nije moguće učiniti u industrijskoj zoni. Gradonačelnik Cvetanović je obećao posredovanje u rešavanju ovog problema, ali je naglasio da se do dozvole može doći samo uz poštovanje svih pozitivnih propisa.


KAPACITETI PREPUNI

Bez mesta u nekom od leskovačkih vrtića ove jeseni ostalo je stotinak dece, iako je Predškolska ustanova "Vukica Mitrović" primila skoro 200 mališana više u odnosu na 128 slobodnih mesta, koliko ih je bilo na ovogodišnjem konkursu. Sve grupe u 11 celodnevnih objekata su prepune. Po konkursu je primljeno 185, a ukupno 321 dete. Da bi omogućila prijem što većeg broja dece, ova ustanova je čak od pomoćnih prostorija jednog vrtića napravila sobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije