ZBOG činjenice da u elektronskom katalogu ima 62.400 zapisa, odnosno 149.600 monografskih publikacija, pa je na desetine hiljada stranice starih rukopisa sada moguće čitati i postredstvom savremenih mobilnih telefona koji koriste android platformu, Narodna biblioteka u Kruševcu je zaslužila najnovije priznanje Udruženja internet stvaralaca Srbije - "VEB biblioteka 2018".

- Od 2005. smo u projektu nazvanom "Virtuelna bibliteka Srbije" čiji uzajamno kataloški sistem ima oko 3,2 miliona zapisa iz fondova 191 ustanove. A, prošlog leta je redizajnirana veb-stranica i otvorena Elektronska čitaonica koja je samo lane imala 2.773 korisnika - kaže direktor mr Snežana Nenezić, ponosna na nagradu pod imenom ""VEB biblioteka 2018".

Predsednik Uprvanog odbora Internet-kluba Udruženja internet stvaralaca Srbije Mirko Marković posebno ističe to da su - u jeku priča o digitalizaciji Srbije - ovdašnje biblioteke najdalje odmakle u tom procesu...


PROČITAJTE I:Ekskluzivni eksponati ukazuju na dragocenu istoriju srpske geologije


- Mladi korisnici mobilnih telefona su najčešći posetioci našeg sajta, a mahom čitaju vesti i pretražuju stare knjige iz 19. veka, tragajući za poreklom i zavičajem. - Svakodnevno beležimo više od hiljadu pregleda pojedinih stranica koji traju duže od pet sekundi, a "ulaz" sa "Fejsbuka", naročito kada se objavi najava nekog događaja, višestruko premašuje pomenutu statistiku. Zvuči pomalo neverovatno, ali značajan broj poseta beležimo iz Kanade, SAD i Azije - kaže sistem-inženjer Miljko Veljković koji redovno ažurira sadržaje.

KAPITAL

KRUŠEVAČKA biblioteka, osnovana 1857, poseduje više od 135.000 knjiga, nešto manje od 300 naslova serijskih publikacija, časopisa i novina, a broj članova premašuje 6.000. U okviru ustanove rade pozajmno, dečje, zavičajno, te Odeljenje za stručne i periodične jedinice, a tu je i izdavačka delatnost. Redovno se organizuju izložbe, književne promocije i stručni skupovi bibliotekara.