VODENICA u porti manastira Mileševe nedavno je obnovljena i puštena u rad. Rekonstrukciju su, uz blagoslov episkopa mileševskog Atanasija Rakite, pored mnogobrojnih donatora, finansirale i Kancelarija za vere Vlade Srbije i Opština Prijepolje.

Na osnovu istorijske građe, tradicija vodeničarstva u manastiru Mileševi je duga. Međutim, preciznih podataka o tome kada je vodenica izgrađena nema, ali se na osnovu činjenica iz kalendara "Golub" pretpostavlja da bi to moglo da bude 1868. godine, u vreme obnove manastira Mileševe. U kalendaru stoji da je prvo bila sagrađena kuća za smeštaj majstora koji su radili na obnovi zadužbine kralja Vladislava Nemanjića, a zatim je ona pretvorena u vodenicu.


PROČITAJTE JOŠ - MANASTIR MILEŠEVA: Svetinja pod krilom Belog anđela

- Život vodenice je tesno povezan sa životom manastira. Prilikom jedne od manastirskih obnova podignuta je i ta vodenica. Kroz istoriju, ona je doživljavala svoje zastoje u radu i svoja obnavljanja. U naše, novije vreme, najpoznatija obnova bila je 1982. godine. Posle nje, vodenica je u više navrata počinjala i prestajala da radi, a poslednji put je potpuno zaćutala 2007. godine, i tako je bilo sve do pre nekoliko dana - kaže, za "Novosti", episkop mileševski Atanasije Rakita.

Žito i pomeljari će stizati iz okolnih sela

- Sanacijom vodenice nije promenjen njen autentičan izgled zbog prirodnih materijala - kamena i drveta koji su ugrađeni prilikom rekonstrukcije - kaže kustos riznice manastira Mileševe Mladen Tomašević. - Zbog prokišnjavanja, prvo je promenjen drveni krov na vodenici, takozvana šindra, koji je ručno urađen i nije bilo nimalo jednostavno napraviti ga. Potom su sanirani čeketalo, pa jaz kojim se dovodi voda iz korita reke Mileševke i, na kraju, sam pristup vodenici - kaže Tomašević.

KORISNA ZA SELO

OBNOVA vodenice doprineće i razvoju manastirske ekonomije, koja je na zavidnom nivou. Takođe, nju će moći da koriste i žitelji sela koja se nalaze u blizini manastira Mileševe. Zasada je vodenica bez vodeničara, međutim, nakon što je blagoslov za njegovo angažovanje dao episkop Atanasije, i taj problem uskoro bi trebalo da bude rešen.

Episkop Atanasije Rakita