Kako upozoravaju iz Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis", vozači koji na registarskim oznakama imaju i neko od latiničnih slova sa takozvanim "kvačicama", moraće ubuduće da malo više računa povedu kada tu uslugu plaćaju putem telefona, odnosno SMS poruke. U suprotnom, može im se desiti da parking plate vlasniku automobila koji ima slične oznake.

Naime, do sada su Novosađani često u žurbi kucali slična slova, smatrajući da je to dovoljno, ali je se problem pojavio sa povećanim brojem registrovanih automobila. Prve kazne su unele zabune i nedoumicu među neoprezne vozače, koji su tvrdili da su parking uredno platili.

Pročitajte još: Hoće park, a ne parking

Objašnjenje stiže iz JKP "Parking servis", gde kažu da je za sve kriv povećani broj automobila. Ranije je, naime, bilo moguće zameniti neko "nezgodno" slovo u SMS poruci, a da sistem pravilno protumači vlasnika. Sada to više nije moguće, jer automobila ima toliko, da su moguće zabune.

Kako objašnjava Jasna Kovčin, portparol "Parking servisa", ovo preduzeće moli vlasnike automobila koji imaju problem sa plaćanjem parkinga, da povedu računa o preciznom ispisivanju latiničnih slova sa registarske oznake.

CENE PARKIRANjA VOZAČI u Novom Sadu, podsećamo, svoja vozila u "beloj" i "plavoj" zoni vreme parkiranja mogu da produžavaju neograničeno, po ceni od 30, odnosno 44 dinara za sat. Najduži dozvoljen boravak vozila u "crvenoj" zoni je dva sata, a svaki započeti sat naplaćuje se 53 dinara.

- U žurbi pojedini vozači su pri plaćanju parkiranja putem SMS poruke umesto preciznih latiničnih slova, kucali slična slova. - Nažalost, sada to nije moguće, jer se može desiti da uplata parkinga ode drugom.

Ranije, kako ukazuje Kovčin, nije bilo mnogo ovakvih slučajeva, ali sa velikim porastom registrovanih automobila, dolazi do problema, pa čak i onemogućavanja plaćanja parkinga.

- Dešava se, na primer, da vozač ne može da uplati, odnosno produži parking za svoje vozilo u crvenoj zoni jer je njegov "parnjak" to već učinio - ističe Kovčin. - Sa pravilnim unošenjem slova, izbeći ćemo nesporazume do kojih dolazi prilikom netačnog unošenja oznaka. Sistem prepoznaje razliku između znakova sa i bez kvačice, i zato je važno uneti ih pravilno.

Pročitajte još: VIDEO: Senzori za lakše pronalaženje parking mesta na Vračaru

- Još neko vreme će naši kontrolori obaveštavati i upozoravati vozače da pravilno unesu svoju registarsku oznaku prilikom plaćanja parkiranja - jasan je Kovčin.