VODOVODNI sistem u opštini Srbobran radi maksimalnim kapacitetom, a zbog izuzetno velike potrošnje vode pada pritisak u mreži, naročito popodne i u ranim večernjim satima. Dnevno se u Srbobranu, Nadalju i Turiji troši ukupno 3.500 kubnih metara vode, što je najveća količina koju JKP "Graditelj" može da proizvede i isporuči.

Rukovodilac Sektora vodovoda i kanalizacije u JKP "Graditelj" Nemanja Macura rekao je da zbog prekomerne potrošnje dolazi do zamućenja i pojave peska u vodi.

- Dežurna ekipa "Graditelja" 24 sata dnevno je pripravna za sve neodložne intervencije. Svi kvarovi na mreži i u šahtovima se blagovremeno saniraju. Kvalitet vode dva puta mesečno analizira Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu - naglasio je Macura.

On je apelovao na građane da racionalno koriste vodu kako bi se izbegle nestašice i visoki računi za utrošenu vodu. Prema njegovim rečima, vodovodni sistem je od početka leta, a naročito na sadašnjim tropskim temperaturama, pod ogromnim opterećenjem zbog korišćenja pijaće vode za zalivanje bašta i travnjaka, pranje trotoara i punjenja cisterni za navodnjavanje.

Macura je predočio da se domaćinstva, preduzeća i ustanove u opštini snabdevaju vodom sa dva izvorišta u Srbobranu i po jednog u Nadalju i Turiji.

- U Nadalju postoje fabrika i rezervoar vode, a u Turiji je potpuno rekonstruisana crpna stanica, koja je opremljena savremenom automatikom i daljinskim sistemom upravljanja. Na pomoćnom izvorištu "Vašarište" u Srbobranu instalirana je mini-fabrika vode kapaciteta 40 kubnih metara na sat. Radi povećanja kapaciteta vodozahvata, na glavnom izvorištu "Popovača" u toku je bušenje, opremanje i povezivanje novog bunara - izneo je Macura.

On je dodao da se stvaraju uslovi za kopanje još tri bunara na "Popovači" i planira izrada tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike vode i rezervoara za izravnavanje vršne potrošnje u Srbobranu.


REKONSTRUKCIJA MREŽE

OVOG meseca u Srbobranu će početi rekonstrukcija čvorišta vodovodne mreže. U prvoj fazi posao će biti urađen u naseljima Begluk i Tuk, a u drugoj u ostatku varoši. Vodovodna mreža dosad je obnovljena u polovini Turije.