Novi Sad: Iz fabrike hrane 40.000 obroka

LJ. PRERADOVIĆ

10. 07. 2017. u 07:46

Grad Novi Sad zajedno sa Pokrajinom finansira izgradnju centralne kuhinje za dečje vrtiće. Sadašnje dve kuhinje nisu dovoljne da nahrane dnevno oko 16.000 mališana

Нови Сад: Из фабрике хране 40.000 оброка

Maketa buduće Centralne kunjinje / Foto D. Dozet

ZAHVALJUJUĆI finansijskom angažovanju Grada i Pokrajine, koji će iz svojih budžeta izdvojiti po 50 miliona dinara, biće završena izgradnja Centralne kuhinje za Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo". Naredne godine će ta investicija konačno biti realizovana.

U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da je pri kraju izrada projekta, da je Grad posle rebalansa već izdvojio 50 miliona dinara, a da se očekuje da do kraja godine isto učini i Pokrajina.

- To će biti najmodernija fabrika hrane, po svim evropskim standardima - predočavaju u Gradskoj upravi. - Imaće kapacitet od 40.000 obroka dnevno i mogućnost da, osim našim predškolskim ustanovama, hranu isporučuje i drugim korisnicima, školama, privatnim vrtićima, studentskim menzama i drugima. Postojeće dve kuhinje biće zatvorene, a radnici će biti premešteni u Centralnu kuhinju.

Dve kuhinje u Ulici Vojvođanskih brigada i na Bulevaru Evrope, gde se priprema hrana za oko 16.000 mališana u vrtićima, na granici su kapaciteta, u odnosu na broj dece u PU "Radosno detinjstvo".

- Oprema je zastarela i njihova rekonstrukcija bi bila skupa i zahtevna - kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje. - Planirano je da Centralna kuhinja počne da radi sledeće godine u ovo doba. Dok se ne završi centralna kuhinja, postojeće dve će obrocima snabdevati svih osam budućih predškolskih ustanova.

Gradnja Centralne kuhinje je počela još krajem novembra 2011. godine. Radovi su, međutim, kasnili, zbog nedostataka u projektno-tehničkoj dokumentaciji.

Još prilikom polaganja kamena temeljca je najavljeno da će u novom objektu u Industrijskoj zoni "Sever" biti kuhinja, vešernica i odeljenje tehničke službe. Predviđeno je da kuhinja bude opremljena najsavremenijom opremom za prihvat, obradu i distribuciju namirnica po HASAP sistemu kontrole hrane i drugim standardima.


NOVI VRTIĆI NA ČEKANJU

PROBLEM mališana koji nisu uspeli da dobiju mesto u vrtićima PU "Radosno detinjstvo" mogao bi se rešiti izgradnjom novih objekata.

Po rečima gradonačelnika, na Klisi već postoji opredeljen prostor, ali je problem to što je još na snazi zabrana zapošljavanja u državnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Maja M.

12.07.2017. 10:58

Јежим се од хране коју деци сервирају. На менију су највише месне прерађевине и тестенине. Живели адитиви.