Pohod na divlje narcise

G. ĆIROVIĆ

16. 05. 2017. u 13:13

Поход на дивље нарцисе

Foto: G. Šljivić

Tradicionalna planinarska manifestacija na stolovima iznad Kraljeva. Učestvovalo više od 3.000 zaljubljenika u prirodu

VIŠE od 3.000 zaljubljenika u prirodu i planinara iz Kraljeva i okoline, te brojnih gradova širom Srbije, pa i iz zemalja u okruženju, na planini Stolovi - koja se sa južne strane izdiže poviše grada na Ibru, manastira Žiča, Mataruške Banje, srednjovekovnog grada Magliča i Ibarske klisure - učestvovalo je u 61. izdanju manifestacije pod nazivom "Narcisu u pohode". U organizaciji PSD "Gvozdac", pod pokroviteljstvom ovdašnje Turističke organizacije i lokalne samouprave, svi su uživali ne samo u branju ovog mirisnog cveća, već i u netaknutoj lepoti planine...

- Uprkos godinama, lako savladavam uspone jer uživam u fantastičnim predelima. Inače, planinarenjem se bavim 18 godina i tako čuvam zdravlje - kaže najstariji učesnik Dragan Stamatović (93) iz Kragujevca.

Inače, trasa do vrha Stolova - na nadmorskoj visini od 1.375 metara, gde i rastu najlepši narcisi - duga je oko 20 kilometara, sa visinskom razlikom od gotovo kilometar, a planinari slabije kondicije koristili su kraću i lakšu stazu od 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara. Svi učesnici manifestacije su na odmorištima mogli da se okrepe čajem, a na Usovici su, sa najvišeg vrha ovog planinskog masiva, bili u prilici da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstaju na Stolovima.

Na kraju nije izostao ni besplatni ručak u Planinarskom domu "Zorica Gizdavić" - tradicionalni planinarski pasulj po receptu majstora kulinarstva Milijana Stojanića iz Kosjerića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije