Bager Lala vredniji nego ikad

Z. RAJIĆ

11. 05. 2017. u 10:55

Багер Лала вреднији него икад

Izmuljavanje: Plovni bager omogućava bolju protočnost VBK / Foto "Vode Vojvodine"

Plovni bageri nikad nisu bili prisutniji na Velikom bačkom kanalu kao poslednjih decenija. Za vađenje mulja "Vode Vojvodine" obezbedile 50 miliona dinara

VRBAS - Plovni bageri JVP "Vode Vojvodine" trenutno rade na izmuljavanju Velikog bačkog kanala na dve lokacije. Bager "Lala" u Vrbasu vadi mulj na deonici od pet kilometara, od hidročvora ka crpnoj stanici za Regionalni podsistem Kula - Mali Iđoš. U Bečeju, gde se VBK uliva u Tisu, bager "Dunav" uklanja nanos sa dna kanala na trasi od 1,6 kilometara, od ustave i prevodnice do mosta na ulasku u grad iz pravca Bačkog Gradišta.

Intenzivniji radovi na izmuljavanju VBK traju od 2014. i dosad je u njih uloženo oko 50 miliona dinara, bez PDV.

- Toliko novca, koliko je izdvojeno u prethodne tri godine, obezbeđeno je za nastavak radova u ovoj godini. Tako veliki poslovi ne pamte se u poslednjim decenijama - ističe šef Radne jedinice "Voda Vojvodine" u Vrbasu Imre Gšveng.

Prema njegovim rečima, izmuljavanjem se obezbeđuje bolja protočnost VBK, što omogućava i kvalitetniji rad sistema za navodnjavanje.

- Pojavljuje se sve više korisnika zalivnih sistema duž celog kanala, a posebno uz Regionalni podsistem Kula - Mali Iđoš. Navodnjavanje je postalo nasušna potreba, a sistemi se snabdevaju vodom iz kanala Vrbas - Bezdan - objašnjava Gšveng.

KRČE TRSKU, KOROV I ŠIBLjE ISTOVREMENO sa vađenjem mulja, koji se odlaže u posebne kasete, "Vode Vojvodine" čiste i priobalje VBK od trske, korova i šiblja. Neke obale su, navodi Gšveng, bile potpuno neprohodne, a sad su pogodne za sportsko-rekreativne sadržaje.

U ataru između Kule i Malog Iđoša dosad je iskopano devet od predviđenih 15 kilometara kanala za navodnjavanje. Trenutno se iz ovog podsistema može navodnjavati oko 5.000 hektara oranica. "Vode Vojvodine" su dosad u izgradnju podsistema Kula - Mali Iđoš uložile više od 600 miliona dinara, obezbeđenih iz pokrajinskih izvora, Fonda za vode i programa uređenja poljoprivrednog zemljišta. Za završetak preostalih šest kilometara u narednim godinama biće potrebno još oko 500 miliona dinara. Kad posao bude gotov, Regionalni podsistem Kula - Mali Iđoš obezbediće vodu iz VBK, preko crpne stanice u Kuli, za navodnjavanje 11.500 hektara na područjima opština Kula, Mali Iđoš, Bačka Topola i Vrbas.

U okviru ovogodišnjeg programa izmuljavanja VBK, prošlog meseca je očišćeno kanalsko korito od elektropokretnog do pontonskog mosta u Kuli, a prethodno od Malog Stapara kod Sivca do Kosančića kod Savinog Sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije