DOBIJANjE novih, elektronskih zdravstvenih knjižica se pretvorilo u noćnu moru mnogih Nišlija, koje očekuju dugi redovi, nervoza i neizvesnost da li će ovaj posao uspeti da obave za jedan ili više dana?

U ovdašnjoj Filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tvrde da je na poslovima izdavanja novih i produženja važnosti starih knjižica angažovan maksimalan broj zaposlenih, ali priznaju i da rade na unapređenju sistema. U međuvremenu, građani negoduju zbog toga što nadležni bar nisu nabavili još neku stolicu za ljude u beskonačnim redovima. Mada, ima i onih kojima je u Filijali toplije nego u kući...

- Više ne znam gde me više ponižavaju: da li na poslu, gde nemam radno vreme i radim od jutra do sutra, ili ovde? Radnici u administraciji, srednjoškolci koji imaju i do četiri puta veću platu od mene se ponašaju kao da smo niko i ništa, a gazda me zbog odsustvovanja sa posla kažnjava umanjenjem plate i preti otkazom. Ja sam diplomirani ekonomista, imam dvoje maloletne dece koja su kući sama, a ovde već četiri sata čekam i tek sam na sredini reda - ogorčena je Jelena Milošević.

Marko iz naselja Ledena stena pita zbog čega se zdravstvene knjižice uopšte overavaju? Zar ne može elektronski da se proveri ko je platio poreze i doprinose, a ko nije? Kaže, čak dva puta je čekao u redovima, a onda saznao da je to bilo uzalud, jer njegova firma nije izmirila obaveze... I, nije mu uteha to što se slično dešava i zaposlenima u Poreskoj upravi, Policiji, Vojsci...

TAKTIKA ZAPOSLENI u niškoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nezvanično kažu da su iz četiri isturena odeljenja - u opštinama Medijana, Crveni krst, Pantelej i Palilula - službenici prebačeni na šaltere u sedištu Filijale, u Prijezdinoj ulici. Zarad smanjivanja redova, naime, odlučeno je da se koncentrišu tamo gde je najveća gužva.

- Zbog problema i dugih redova u čitavoj Srbiji, odlučili smo da produžimo radno vreme naših filijala do 19.30, ali je problem što je veliki broj ljudi, u skladu sa našim mentalitetom, čekao poslednji trenutak za zamenu knjižica, iako je taj posao počeo da se radi još 2013. Tako smo u januaru prošle godine imali samo 40.000 zahteva, a tokom oktobra, novembra i decembra prosečno po milion i 100.000. Nema administracije koja bi toliko veliki broj zahteva mogla da reši za kratko vreme - objašnjava savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zadužen za informisanje Nemanja Velikić.


(NE)POTREBNE POTVRDE

DOK građani negoduju zbog redova i komplikovane procedure, u RFZO ističu da potvrde nisu potrebne svima, te da mnogi čekaju zbog - neznanja.

Potvrda se izdaje samo onima koji nemaju overenu staru, "papirnu" knjižicu, ili su je izgubili, a ne izdaje se deci do 18 godina, trudnicama, porodiljama koje imaju neoverenu staru zdravstvenu knjižicu i penzionerima kojima je ona trajno overena.