KOMPANIJA za preradu živinskog mesa "Agroživ" u decembru će prestati da postoji, ali iz lokalne samouprave stiže ohrabrujuća najava da bi pod nekim drugim imenom proizvodnja ovde vrlo brzo mogla da se obnovi.

Za 16. decembar u zrenjaninskom Privrednom sudu zakazano je prvo poverilačko ročište u postupku stečaja nad "Agroživom". Stečaj je zahtevalo nekoliko bivših radnika jer ne mogu da naplate potraživanja po izvršnim presudama. Ali, i Ministarstvo privrede, koje je pokušalo da u postupku privatizcije pronađe kupca za "Agroživ", ali nije bilo interesovanja.

Prethodno je vlasnik kompanije "Srbijagas" sto odsto akcija "Agroživa" bez naknade ustupio državi. Država je kroz socijalni program uspešno zbrinula 350 radnika, a klanica i drugi objekti "Agroživa" u Žitištu i okolni ostali su prazni. U međuvremenu, neslavno je završio i zakupac pogona "BG Mibras", koji je digao ruke od namere da u Žitištu uspostavi jako privredno društvo za proizvodnju i preradu živinskog mesa.

Stečajni upravnik Dragica Arsić kaže za "Novosti" da sastavlja finansijski izveštaj za prvo poverilačko ročište. Očekuje da će sud već na sledećem ročištu, zakazanom za 22. decembar, prelomiti i proglasiti bankrot. Jer, "Agroživ" nema skoro nikakvu imovinu, a dugovanja se mere milijardama. Takođe, potpuno je izvesno da će mnogi poverioci ostati "kratkih rukava", a najdeblji ceh platiće država, čija javna preduzeća neće imati od koga da naplate dugove za gas, struju...

U stvari, teret poslovnog kraha živinarske kompanije, odranije je poznato, snosi "Srbijagas", koji je 2010. za 11,5 miliona evra kupio "Agroživ" iz stečaja, čiji je prethodni gazda bio Miroslav Živanov iz Pančeva. Uspeo je da obnovi proizvodnju i vrati na posao 1.300 radnika. Problem je bio što je investirao samo u brend. Klanicu, farme, inkubatorske stanice, silose i druge pogone uzimao je u zakup i vrlo brzo našao se u dubiozi.

BLOKADA POSRNULA kompanija obustavila je rad 2013. godine, a u stečaj je otišla avgusta ove godine. Razlog je neprekidna blokada računa od skoro 900 dana, za iznos veći od 3,8 milijardi dinara.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavljivao je investicije u Žitištu, širenje klanice i dovođenje strateškog partnera. Umesto "upakivanja" preduzeća i uspešne privatizacije, sve je završilo stečajem, a sam Bajatović priznao je da je eksperiment sa "Agroživom" koštao "Srbijagas" više od 30 miliona evra! Štetu je pretrpela i opština Žitište, kojoj je klanica bila nada da će napustiti društvo nerazvijenih.

- Mnogo bi nam značilo da klanica ponovo proradi. Nemamo značajnije industrijske kapacitete, pa bi oživljavanje "Agroživa" vratilo nadu za Žitište. Razgovori su u toku, pomaže Ministarstvo privrede i nadamo se dobrim vestima - kaže Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište, a ohrabrujuće je da je klanici upravo priključena struja i da zainetersovani za obnavljanje proizvodnje sve češće svraćaju u Žitište.


OSAM GODINA BEZ PRESUDE

U VIŠEM sudu u Zrenjaninu od 2008. traje suđenje Miroslavu Živanovu (65) iz Pančeva, bivšem vlasniku "Agroživa", i dvadesetorici njegovih saradnika, zbog zloupotrebe teške više od 1,5 milijardi dinara. Još nije završeno izvođenje dokaza, a odbrana tvrdi da je proces iskonstruisan i da je do kraha "Agroživa" 2008. došlo zbog političkih obračuna