Roditeljski portal Bebac osudio je danas odluku gradskih vlasti u Novom Sadu da se subvencije za privatne vrtiće smanje za polovinu. Gradsko veće donelo je odluku da tokom juna, jula i avgusta privatnim vrtićima isplati 50 odsto novca za subvencionisanje boravka dece koja su bila ispod crte u državnom obdaništu "Radosnom detinjstvu".

Bebac je sapštenju ocenio da su roditelji ponovo dovedeni pred svršen čin.

"Na dan početka raspusta i na dan kada je javnost saznala da je čak 4.730 mališana u Novom Sadu odbijeno za upis u državne vrtiće, roditelji su saznali da su subvencije za privatne vrtiće smanjene za 50 odsto", navedeno je u saopštenju.

Roditeljski portal je tražio da se bez odlaganja vrate subvencije za decu i poručio da su dovedeni u pitanje egzistencija roditelja i njihove dece.

"Ako ste nesposobni da obezbedite deci mesto u vrtićima u predškolskoj ustanovi čiji ste osnivač i iz koje godinama stavljate na liste čekanja ili odbacujete hiljade dece bez jasnih razloga i kriterijuma, vaša obaveza je da bar omogućite roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće uz subvencije grada da donesu informisanu odluku o tome koliki trošak mogu da priušte i da znaju kada i pod kojim uslovima njihovo dete može da pohađa vrtić", poručio je Bebac gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

U saopštenju se od novosadskih vlasti traži da se "prizovu pameti" i reše neizvesnu situaciju, kako sa subvencijama za privatne vrtiće, tako i sa upisom u državne.

"Zahtevamo tačne i jasne kriterijume za upis u državnu predškolsku ustanovu i blagovremeno planiranje subvencija za neupisanu decu, kako bi mogla da borave u privatnim vrtićima", dodali su sa roditeljskog portala.

Bebac je gradonačelniku Novog Sada poručio i da neće dozvoliti da tako "perfidno dovodi u pitanje egzistenciju porodica i dece".