Lakše rešavanje sporova

S. BABOVIĆ

01. 02. 2016. u 06:22

Iako je medijacija, kao miran način vansudskog reševanja sporova, u ovdašnju praksu uvedena još 2005, samo mali broj konflikta se tako i rešava

Лакше решавање спорова

Jelica Milenković i Blažo Nedić

KRUŠEVAC - Iako je medijacija, kao miran način vansudskog reševanja sporova, u ovdašnju praksu uvedena još 2005, samo mali broj konflikta se tako i rešava. Štaviše, na tribini o medijaciji koja je krajem minule sedmice održana u kruševačkoj Gradskoj upravi, Jelica Milenković, pedagog i licencirani medijator iz grada na Rasini, je istakla da mali broj ljudi uopšte zna da se ovako i efikasnije, ali i jeftinije može rešiti svaki spor...

- Zbog toga i započinjemo kampanju, tokom koje ćemo medijaciju promovisati na nivou škola, pravosudnih organa, policije, ali i u lokalnoj zajednici. Ona posebno dobre rezultate daje u slučajevima brakorazvodnih sporova, mobinga, vršnjačkog nasilja... - tvrdi Jelica Milenković, podsećajući na podatak da Nacionalno udruženja medijatora okuplja 197 profesionalaca iz 25 gradova.

Po broju medijatora prednjače Novi Sad, sa 120, odnosno Beograd sa 119, dok ih u Subotici i Požarevcu, na primer, ima po šest.

- Izveštaj Vrhovnog kasacionog suda pokazuje da je u 2014. na teritoriji Srbije bilo oko 4,6 miliona "živih" sudskih predmeta, a u nekima od najopterećenijih sudova bilo je sudija i sa više od 500 predmeta u radu. Pri tome, više od 250 "sudovanja" je trajalo duže od decenije i po - podseća Blažo Nedić, predsednik Nacionalnom udruženja medijatora Srbije.

Inače, primena Zakona o posredovanju u rešavanju sporova započeta je 1. januara 2015, pa je Ministarstvo pravde formiralo Registar licenciranih medijatora, u kojem sukobljene strane - baš kao i u drugim bazama podataka - mogu pronaći one koji će im pomoći da što pre reše probleme: u imovinskim, građanskim ili radnim sporovima, ali i u drugim oblastima.


PREDNOST

- I najkomplikovaniji procesi medijacije završavaju se za dva do tri meseca, a strane ne plaćaju sudske takse, advokatske troškove, prinudno izvršenje... i mogu očuvati odnose sa drugom stranom u sporu, što je posebno važno ukoliko se, na primer, sude komšije ili članovi iste porodice - zaključuje Nedić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije